Αγκινάρες α λα πολίτα με πορτοκάλι

Αγκινάρες α λα πολίτα με πορτοκάλι

Μου αρέσει πολύ όταν μαγειρεύω κλασσικά πιάτα να τα αλλάζω λιγουλάκι, ξέρετε, να τους δίνω μια τσαχπινιά! Τα αποτελέσματα αυτών μου των πειραμάτων ποικίλουν: πολλά καταλήγουν να είναι μάλλον αποτυχημένα, άλλα πάλι  παντελώς αδιάφορα… σαν να μην άλλαξα τίποτα κι ας έστυψα το μυαλουδάκι μου, κι ας πρόσθεσα αρκετή ώρα στο χρόνο μαγειρέματός μου. Μερικές φορές όμως τολμώ να πω ότι οι μικρές μου αλλαγές κάνουν την παραδοσιακή συνταγή λίγο πιο νόστιμη ή μάλλον καλύτερα πιο κοντά στα δικά μου γούστα. Μια τέτοια συνταγή θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα: αγκινάρες α λα πολίτα με μια τσαχπινιά, την υπέροχη γεύση πορτοκαλιού.

Αγκινάρες α λα πολίτα με πορτοκάλι

(4 μερίδες, περίπου 300 θερμίδες η μερίδα)

Αγκινάρες α λα πολίτα με πορτοκάλι

Υλικά

  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 3-4 καρότα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα αρακά (*αν είναι κατεψυγμένος δεν αποψύχουμε)
  • 500 γραμμάρια αγκινάρες, καρδιές (*αν είναι κατεψυγμένες δεν αποψύχουμε)
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο δυόσμο
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο άνηθο
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 1 ½ κούπα νερό
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • ¼ κούπας ελιές (σε ροδέλες)
  • αλάτι, πιπέρι
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • προαιρετικά φρέσκο άνηθο
Αγκινάρες α λα πολίτα με πορτοκάλι

Μέθοδος

Κόβουμε το κρεμμύδι και τα καρότα σε λεπτές φέτες.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τα καρότα για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τον αρακά, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον αποξηραμένο δυόσμο και τον άνηθο, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά.

Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και το καλαμπόκι, προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.

Κόβουμε το πορτοκάλι σε κυβάκια και τις ελιές σε ροδέλες (αν δεν είναι ήδη κομμένες).

Όταν το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το πορτοκάλι και τις ελιές.

Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το χυμό ενός λεμονιού.

Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα ή μέχρι οι πατάτες να είναι μαλακές χωρίς να διαλύονται.

Αγκινάρες α λα πολίτα με πορτοκάλι

Πρόταση

Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: