Αγκάθα Κρίστι, η βασίλισσα του μυστηρίου

Πρόσωπο: Αγκάθα Κρίστι, η βασίλισσα του μυστηρίου

Τι κοινό έχει ένας Βέλγος πρώην ντετέκτιβ με μεγάλο κεφάλι και στριφογυριστό μουστάκι με μια ήσυχη κυριούλα που ζει μόνη της και της αρέσει να λύνει μυστήρια; Καλά καταλάβατε, μιλάω για τον Ηρακλή Πουαρό και τη Μις Μάρπλ, δύο από τους πιο πολυδιαβασμένους ήρωες της Αγκάθα Κρίστι. Γνωστή σε όλες μας ως η βασίλισσα του μυστηρίου, για κάποιες μέρες τις ζωής της είχε πρωταγωνιστήσει και η ίδια σ’ ένα άλυτο μυστήριο. Την ιστορία της άγνωστης σε πολλούς εξαφάνισης της Αγκάθα Κρίστι θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα και ετοιμαστείτε για ένα μυστήριο που δε γράφτηκε ποτέ σε κάποιο από τα βιβλία της.

Πρόσωπο: Αγκάθα Κρίστι, η βασίλισσα του μυστηρίου

Σύντομη βιογραφία

Η Αγκάθα Μαρία Κλαρίσα Μίλερ γεννήθηκε το 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας και σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών μπορούσε ήδη να διαβάζει και να γράφει. Ήταν ένα αρκετά μοναχικό παιδί που λάτρευε να χάνεται στους μαγικούς κόσμους των βιβλίων. Δεν ήταν περίεργο λοιπόν που σε ηλικία 18 ετών έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Χιόνι στην έρημο». Αυτό που είναι περίεργο είναι πως το βιβλίο της απορρίφθηκε από έξι διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους.

Στα 22 της, η Αγκάθα γνώρισε το στρατιωτικό Άρτσι Κρίστι τον οποίο ερωτεύθηκε παράφορα και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε, ενώ στα 29 της απέκτησε την κόρη της Ρόζαλιντ την κηδεμονία της οποία κέρδισε εννιά χρόνια αργότερα, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της. Το 1930 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με έναν αρχαιολόγο τον οποίο ακολουθούσε συχνά σε ανασκαφές στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες της ως έμπνευση για τα μυθιστορήματά της.

Πέθανε το 1976 σε ηλικία 85 ετών στο σπίτι της και στην κηδεία της παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι από ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόσωπο: Αγκάθα Κρίστι, η βασίλισσα του μυστηρίου

Έργα της

Το 1916 έγραψε το βιβλίο «Η Μυστηριώδης Υπόθεση στο Στάιλς» που είναι το πρώτο της μυθιστόρημα μυστηρίου με ήρωα τον πανέξυπνο Ηρακλή Πουαρό. Μετά από πολλές προσπάθειες και απορρίψεις, το βιβλίο τελικά εκδόθηκε το 1920.

Ακολούθησαν 66 ακόμα μυθιστορήματα και 14 συλλογές με μικρές ιστορίες: σχεδόν όλα τα έργα της γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη όπως «Το έγκλημα στο Όριαν Εξπρές», «Έγκλημα στο Νείλο», «Έγκλημα κάτω από τον ήλιο», «Φόνοι με αλφαβητική σειρά» κτλ.

Το βιβλίο της «Δέκα μικροί νέγροι» (“And then there were none”) είναι ένα από τα βιβλία που έχουν πουλήσει τα περισσότερα αντίτυπα παγκοσμίως. Το θεατρικό της έργο «Ποντικοπαγίδα» (“The Mousetrap”) αποτελεί την πιο μακροχρόνια παράσταση όλων των εποχών. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Λονδίνο το 1952 και το έργο συνεχίστηκε χωρίς διακοπή μέχρι το Μάρτιο του 2020 που λόγω της πανδημίας έκλεισε το θέατρο.

Πρόσωπο: Αγκάθα Κρίστι, η βασίλισσα του μυστηρίου

Εξαφάνιση

Ήταν το απόγευμα στις 3 Δεκεμβρίου του 1926 όταν η 36-χρονη Αγκάθα και ο τότε σύζυγος της Άρτσι καβγάδισαν πολύ άσχημα. Ο Άρτσι έφυγε από το σπίτι για να περάσει το Σαββατοκύριακο με φίλους και την ερωμένη του Νάνσι Νιλ, την ύπαρξη της οποίας γνώριζε η Αγκάθα μια και ο Άρτσι της είχε ζητήσει ήδη διαζύγιο κάποιους μήνες νωρίτερα. Μετά την αποχώρησή του, η Αγκάθα καληνύχτισε την κόρη τους κι έφυγε κι εκείνη από το σπίτι. Το μεγαλύτερο μυστήριο της κυρίας Κρίστι είχε μόλις αρχίσει να γράφεται.

Την επόμενη μέρα, βρέθηκε εγκαταλειμμένο το αυτοκίνητό της μέσα στο οποίο υπήρχαν η βαλίτσα με τα ρούχα της και το παλτό της.  

Η εξαφάνιση έγινε πρώτο θέμα σε πολλές εφημερίδες, επιστρατεύτηκαν χιλιάδες αστυνομικοί και εθελοντές που άρχισαν να χτενίζουν την περιοχή αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Λίγες μέρες αργότερα, ο γαμπρός της ενημέρωσε την αστυνομία πως έλαβε ένα γράμμα από την Αγκάθα στο οποίο του έγραφε πως δεν αισθάνονταν καλά και γι’ αυτό αποφάσισε να επισκεφθεί ένα σπα στο Yorkshire.

Αυτό το γράμμα όμως δεν έπεισε την αστυνομία να σταματήσει τις έρευνες. Αντίθετα, άρχισαν να πιστεύουν πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα αυτοκτονίας.

Οι μέρες περνούσαν και οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν και το παραμικρό στοιχείο που θα μπορούσε να είχε αφήσει πίσω της η εξαφανισμένη συγγραφέας. Μελέτησαν τη δουλειά της, ανάλυσαν χειρόγραφα έργων της που δεν είχαν ολοκληρωθεί… όμως μάταια, βρίσκονταν ακόμα στο σκοτάδι όπως την πρώτη μέρα αυτής της παράξενης υπόθεσης.

Δέκα μέρες αργότερα, εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο-σπα Harrogate στο Yorkshire ενημέρωσαν την αστυνομία ότι υποψιάζονταν πως η κυρία Τρέσα Νίλ, μία ένοικος του ξενοδοχείου από τη Νότιο Αφρική, ήταν στην πραγματικότητα η εξαφανισμένη Αγκάθα Κρίστι. Και είχαν απόλυτο δίκιο! Η Αγκάθα είχε χρησιμοποιήσει το επώνυμο της ερωμένης του συζύγου της αν και δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι γνώριζε το όνομά της.

Μετά από μια επεισοδιακή συνάντηση με το σύζυγό της στην οποία η Αγκάθα έδειξε να μην τον αναγνωρίζει, η συγγραφέας διαγνώστηκε με αμνησία.

Το κοινό καταδίκασε την πράξη της θεωρώντας πως προσπάθησε να παγιδεύσει το σύζυγό της ώστε να κατηγορηθεί για το φόνο της. Παρόλα αυτά, οι πωλήσεις των βιβλίων της άρχισαν να αυξάνονται με τρελούς ρυθμούς και η μέχρι τότε επιτυχημένη αλλά αρκετά άσημη συγγραφέας έγινε ένας παγκόσμιος θρύλος.

Τελικά τι οδήγησε στην εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι; Ήταν αμνησία; Μήπως εκδίκηση; Ή μήπως μια απεγνωσμένη πράξη οδηγούμενη από κατάθλιψη;

Κανείς δε γνωρίζει, κι έτσι η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι παραμένει μέχρι σήμερα ακριβώς αυτό: ένα μυστήριο!

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: