Η μυρωδιά φρεσκοψημένου ψωμιού στο σπίτι είναι ασύγκριτη, δε συμφωνείτε; Η σημερινή συνταγή είναι για ένα πολύ ελαφρύ, γευστικό και εύκολο ψωμί που ονομάζεται focaccia. Θα αρωματίσουμε και θα προσθέσουμε επιπλέον γεύση στο ψωμάκι μας με ελιές, σκόρδο και δενδρολίβανο. Ας ξεκινήσουμε…

Υλικά
- 500 γρ. λευκό, σκληρό αλεύρι για ψωμί
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά στιγμής
- χοντρό αλάτι
- 100 γρ. ελιές κομμένες σε ροδέλες χωρίς το κουκούτσι (ιδανικά μείγμα διαφόρων ειδών)
- 180 ml ελαιόλαδο – συν λίγο επιπλέον για να λαδώσουμε το ταψάκι μας
- 15 σκελίδες σκόρδο
- 3 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
- 400 ml νερό, χλιαρό όχι ζεστό

Μέθοδος
Λαδώνουμε και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψάκι μεγέθους περίπου 20 x 30 εκατοστά. Ιδανικά κόβουμε το χαρτί μας λίγο μεγαλύτερο από το ταψάκι μας για να μας είναι ευκολότερο να ξεφορμάρουμε αργότερα το ψωμάκι μας.
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας: Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να ενώσουμε τη μαγιά με το αλεύρι.
Σε ένα δοσομετρητή προσθέτουμε τα 400ml νερό σε χλιαρή θερμοκρασία και λίγο χοντρό αλάτι, περίπου ½ κουταλιά του γλυκού και ανακατεύουμε καλά ώσπου να διαλυθεί το αλάτι. Περιχύνουνε το αλατισμένο νερό στο μείγμα με το αλεύρι και προσθέτουμε 40 ml ελαιόλαδο. Ανακατεύουνε το μείγμα μας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Το μείγμα μας θα είναι κολλώδες.
Μόλις ενωθούν καλά τα υλικά, σκεπάζουμε το μπολ με μια νωπή πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 20 λεπτά, λαδώνουνε ένα μεγάλο μπολ και τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρουμε το ζυμάρι μας στο νέο μπολ. Διπλώνουμε το ζυμάρι μας 4 φορές ως εξής: πιάνουμε την άκρη του ζυμαριού και το διπλώνουμε επί του εαυτού του. Γυρίζουμε το μπολ 90 μοίρες και κάνουμε το ίδιο. Μετά επαναλαμβάνουμε για 2 ακόμα φορές μέχρι να έχουμε διπλώσει το ζυμάρι μας σε όλες τις πλευρές του (συνολικά 4 διπλώματα). Σκεπάζουμε πάλι με την πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Όσο φουσκώνει το ζυμάρι focaccia, βάζουμε σε ένα μπρίκι ή πολύ μικρό κατσαρολάκι 140ml ελαιόλαδο και τις σκελίδες σκόρδου. Το σκόρδο θα πρέπει να καλύπτεται από το ελαιόλαδο. Βάζουμε το κατσαρολάκι στο μάτι σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι το σκόρδο να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε το σκόρδο και το λάδι να κρυώσουν. Δε χύνουμε το ελαιόλαδο μιας και θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Επαναλαμβάνουμε το δίπλωμα του ζυμαριού σε όλες τις πλευρές του για 2 φορές ακόμα, αφήνοντας το να ξεκουραστεί και να φουσκώσει καλυμμένο για 30 λεπτά τη φορά. Συνολικά 4 φουσκώματα, ένα των 20 λεπτών και τρία των 30 λεπτών.

Μετά το τελευταίο φούσκωμα, το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι έτοιμο για να μεταφερθεί στο ταψάκι. Για να είμαστε σίγουρες ότι είναι έτοιμο και έχει φουσκώσει αρκετά, κάνουμε το ακόλουθο τεστ: πιέζουμε τόπους τόπους το ζυμάρι με το δάχτυλο μας και αν παραμένει η τρύπα που ανοίξαμε, τότε το ζυμάρι είναι έτοιμο. Αν η τρύπα εξαφανίζεται, τότε καλό είναι να το αφήσουμε να φουσκώσει καλυμμένο για επιπλέον 30 λεπτά.
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, λαδώνουμε ελαφρά πάλι τα χέρια μας και το μεταφέρουμε στο ταψάκι. Με τα χέρια μας το ανοίγουμε προσεχτικά χωρίς να αφαιρέσουμε τον αέρα από το ζυμάρι και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Καλύπτουμε το ταψάκι με την πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά το ζυμάρι για 20 λεπτά.
Λαδώνουνε πάλι τα χέρια μας και κάνουμε τρύπες με τα δάχτυλα μας σε όλο το ζυμάρι ανά μερικά εκατοστά. Το αφήνουνε να ξεκουραστεί για τελευταία φορά και πάλι για 20 λεπτά.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου σε φούρνο με αέρα ή 240 βαθμούς σε φούρνο χωρίς αέρα.
Περιχύνουνε όλο το ζυμάρι για focaccia στο ταψί με 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο που ζεστάναμε το σκόρδο (το οποίο έχει πλέον κρυώσει). Προσθέτουμε στο ζυμάρι μας τις ελιές, το σκόρδο και δενδρολίβανο στις τρύπες που δημιουργήσαμε με τα δάχτυλα μας νωρίτερα. Αλατίζουμε ελαφριά το ζυμάρι με λίγο από το χονδρό αλάτι μας.
Ψήνουμε το ψωμάκι μας για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί, βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και μόλις περάσουν λίγα λεπτάκια μεταφέρουμε το ψωμί μας σε άλλη επιφάνεια για να κρυώσει.

Για να σερβίρουμε, κόβουμε τη focaccia σε τετράγωνα (περίπου 12 μερίδες) και μπορούμε να τη σερβίρουμε με ελιές και λίγο από το λάδι που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα.
Καλή απόλαυση!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.
Φωτογραφίες: EveryWomanGr
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.