8 κανόνες για ένα πιο καθαρό σπίτι

8 κανόνες για ένα πιο καθαρό σπίτι

Σε λίγες μέρες έρχεται η καινούργια χρονιά και μαζί της έρχονται όλες εκείνες οι αποφάσεις που παίρνουμε για ένα καλύτερο νέο έτος. Ανάμεσά τους, συχνά περιλαμβάνονται αποφάσεις του τύπου «θα γυμνάζομαι περισσότερο» ή «θα τρώω πιο υγιεινά». Αποφάσεις που πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουν τη ζωή μας ή αποφάσεις που απλά θα διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσουμε και κάποια κόλπα ώστε να διατηρούμε το σπίτι μας πιο καθαρό και τακτοποιημένο; Ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες, θα βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και ίσως αποκτήσουμε περισσότερο χρόνο για γυμναστική, βόλτες, χόμπι ή ότι άλλο αποφασίσουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τη χρονιά που έρχεται.

8 κανόνες για ένα πιο καθαρό σπίτι

8 κανόνες για πιο καθαρό σπίτι

Ακαταστασία και χαρά

Φυσικά και πρέπει να θυμόμαστε ότι το σπίτι μας δεν είναι βγαλμένο από κάποιο περιοδικό. Ποτέ δεν πρόκειται να είναι στην εντέλεια μιας και ζούμε μέσα σε αυτό και πρέπει να το χαιρόμαστε. Σαν πρώτο κανόνα για ένα πιο καθαρό σπίτι λοιπόν, θα πρότεινα να μην έχουμε τρελές απαιτήσεις, να μην αισθανόμαστε άσχημα όταν υπάρχει λίγη ακαταστασία και να δώσουμε προτεραιότητα στις ευχάριστες στιγμές – ακόμη κι όταν αυτές συνοδεύονται από παιχνίδια στο σαλόνι ή μια βρώμικη κουζίνα μετά από μαγείρεμα με τα παιδιά. Κανείς δεν πρόκειται να μας κρίνει επειδή λερώσαμε το σπίτι μας περνώντας όμορφα!

Υπερβολικές απαιτήσεις

Αντίστοιχα, το να έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό μας είναι αρκετό για να μας δημιουργήσει άγχος και απέχθεια για το νοικοκυριό. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε το ίδιο καθαρό σπίτι που είχαμε πριν αποκτήσουμε παιδιά ή όταν είμασταν φοιτήτριες και είχαμε μπόλικο ελεύθερο χρόνο. Οι απαιτήσεις μας είναι σημαντικό να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες της ζωής μας. Έτσι, δεν θα αγχωθούμε επειδή δεν καταφέραμε να καθαρίσουμε σχολαστικά το σπίτι την περίοδο που είχαμε πολλή δουλειά στο γραφείο ή την περίοδο που τα παιδιά έδιναν εξετάσεις.

Πρόγραμμα και λίστες

Κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει είναι η χρήση κάποιας λίστας με τις δουλειές που θέλουμε να ολοκληρώσουμε σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση. Δημιουργώντας ένα πρόγραμμα καθαρίσματος, αποφεύγουμε το άγχος και δουλεύουμε πιο οργανωμένα – άρα πιο γρήγορα! Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά «σπάμε» τις δουλειές του σπιτιού σε μικρότερους στόχους. Η διαγραφή των δουλειών όσο περνάει η ώρα είναι πολύ ικανοποιητική και θα μας γεμίσει δύναμη για να συνεχίσουμε.

Τα κατάλληλα εργαλεία

Τα σύνεργά μας για ένα καθαρό σπίτι είναι πολύ σημαντικά. Μετά από λίγες δοκιμές, όλες μας έχουμε καταλήξει στα καθαριστικά, τα εργαλεία και τις τεχνικές που μας εξυπηρετούν στο γρήγορο και αποτελεσματικό καθάρισμα. Καλό θα ήταν λοιπόν να φροντίσουμε να έχουμε πάντα στη διάθεσή μας τα σύνεργα καθαρίσματος που προτιμάμε και μάλιστα θα μας εξυπηρετήσει πολύ εάν τα σύνεργα αυτά βρίσκονται και στην κατάλληλη θέση. Πιο εύκολο δεν είναι αν τα καθαριστικά της μπανιέρας βρίσκονται ήδη στο μπάνιο απ’ το να τρέχουμε στην κουζίνα να τα φέρουμε κάθε φορά που θέλουμε να καθαρίσουμε;

Λίγα πράγματα για ευκολία

Φυσικά και μας αρέσει να έχουμε πολλά διαφορετικά σερβίτσια ή εργαλεία για το σερβίρισμα της σαλάτας, πόσο συχνά τα χρησιμοποιούμε όμως; Κάνοντας ένα καλό ξεκαθάρισμα θα μειώσουμε την ποσότητα των πραγμάτων που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά και θα κερδίσουμε χρόνο στο καθάρισμα και χώρο για πιο εύκολη αποθήκευση.

8 κανόνες για ένα πιο καθαρό σπίτι

Γρήγορη δράση

Σας έχω ξαναμιλήσει για το πόσο σημαντικό θεωρώ ότι είναι να καθαρίζουμε κάποια βρωμιά τη στιγμή που συμβαίνει. Αν για παράδειγμα πέσει λίγη οδοντόκρεμα στο νιπτήρα, είναι πολύ πιο εύκολο να την απομακρύνουμε εκείνη την ώρα αφιερώνοντας λίγα δευτερόλεπτα παρά να την αφήσουμε να ξεραθεί και να χρειαστεί ειδική μεταχείριση λίγες ώρες μετά. Τακτοποιώντας και καθαρίζοντας άμεσα γλιτώνουμε χρόνο και κόπο και διατηρούμε το σπίτι καθαρότερο.

Νέες συνήθειες

Ένας καλός τρόπος να διατηρήσουμε το σπίτι μας τακτοποιημένο είναι να αποκτήσουμε μια νέα συνήθεια. Κάθε φορά που θα βγαίνουμε από το σαλόνι και θα πηγαίνουμε στην κουζίνα, μπορούμε να πάρουμε μαζί μας τα σκουπίδια από σνακς ή τα λερωμένα πιάτα του φαγητού που καταναλώσαμε ενώ βλέπαμε τηλεόραση. Αντίστοιχα, βγαίνοντας από το υπνοδωμάτιο και πηγαίνοντας προς το μπάνιο, μπορούμε να πάρουμε μαζί μας εκείνη την μπλούζα που θέλουμε να βάλουμε στο καλάθι των απλύτων. Μετά από λίγο καιρό, οι παραπάνω πράξεις (που φυσικά αποτελούν παραδείγματα) θα μας γίνουν συνήθεια και θα μας βοηθήσουν στο να διατηρήσουμε το σπίτι μας τακτοποιημένο με σχεδόν μηδενικό κόπο.

Παθητικές δουλειές

«Τι είναι πάλι τούτο;» θα με ρωτήσετε. Κι όμως! Υπάρχουν παθητικές δουλειές που ουσιαστικά «γίνονται μόνες τους» ενώ εμείς κάνουμε κάτι άλλο. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι σήμερα ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε το σπίτι μας. Αν η πρώτη δουλειά που κάνουμε είναι να βάλουμε πλυντήριο, τότε τα ρούχα μας θα πλένονται ενώ εμείς κάνουμε κάποια άλλη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη του προγράμματος πλύσης, εμείς θα έχουμε σχεδόν τελειώσει και δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε κάμποση ώρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πλύσιμο για να απλώσουμε. Δουλειές όπως το μούλιασμα του ταψιού, το ψέκασμα του μπάνιου για τα άλατα, το καθάρισμα με μαγειρική σόδα κλπ. μπορούν να γίνονται «παθητικά» ενώ εμείς κάνουμε κάτι άλλο. Μετά από τον απαιτούμενο χρόνο, απλά σκουπίζουμε ή ξεπλένουμε τις επιφάνειες που έχουμε ψεκάσει αφήνοντας τα προϊόντα να δράσουν παθητικά.

Με λίγη οργάνωση και θετική διάθεση μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο καθαρίσματος και να απολαύσουμε το σπιτικό μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Εσύ ποια μυστικά καθαρίσματος θέλεις να μοιραστείς μαζί μας;

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomanGr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: