Λεκέδες! Συνήθως άκρως αντιαισθητικοί, σίγουρα ενοχλητικοί, δυστυχώς αναπόφευκτοι αλλά ευτυχώς δε χρειάζεται να γίνουν και μόνιμοι. Σχεδόν κάθε λεκές έχει το κόλπο του για να τον απομακρύνουμε, αρκεί να το ξέρουμε και να είμαστε προετοιμασμένες να ρίξουμε κι ένα μικρό τριψιματάκι. Αποφάσισα λοιπόν να ετοιμάσω μια λίστα με τους «ένοχους» για τους πιο συχνούς λεκέδες και τον τρόπο που μπορούμε να τους εξαφανίσουμε, και αυτή τη λίστα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα.
Καφές / Τσάι
Απλώνουμε λίγο λευκό ξύδι στο λεκέ πριν πλύνουμε το λεκιασμένο μας ρούχο με τον συνήθη τρόπο. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ρίχνουμε αμέσως βραστό νερό πάνω στο λεκέ, πριν προλάβει να απορροφηθεί από το ύφασμα.
Λάδι
Ρίχνουμε λίγη μαγειρική σόδα πάνω στο λεκέ και την αφήνουμε μερικά λεπτά ώστε να απορροφήσει το λάδι. Μετά ξεπλένουμε με άσπρο ξύδι και τρίβουμε με απορρυπαντικό πιάτων πριν βάλουμε το ρούχο στο πλυντήριο.
Σάλτσα ντομάτας
Ξεπλένουμε με αρκετό λευκό ξύδι τον λεκέ και πλένουμε αμέσως.
Κρασί
Βρέχουμε λίγο χαρτί κουζίνας με σόδα (ή ανθρακούχο νερό) και το περνάμε μερικές φορές απαλά πάνω από το λεκέ κρασιού. Καλύπτουμε τον υγρό λεκέ με αλάτι και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να απορροφήσει την υγρασία. Τεντώνουμε το ύφασμα πάνω από το νεροχύτη και ρίχνουμε από ύψος περίπου 20 εκατοστών βραστό νερό πάνω στο λεκέ. Το ύψος βοηθάει στο να τον ξεπλύνουμε καλύτερα. Πλένουμε το ρούχο μας στη μεγαλύτερη θερμοκρασία που μας επιτρέπεται (ανάλογα με το ύφασμα).
Μελάνι
Για λευκά ή ανοιχτόχρωμα υφάσματα ψεκάζουμε το λεκέ με λακ μαλλιών, ξεπλένουμε και βάζουμε κανονικά στο πλυντήριο. Για χρωματιστά υφάσματα κάνουμε πρώτα μια δοκιμή σε μια άκρη για να είμαστε σίγουρες ότι η λακ δε θα επηρεάσει τα χρώματα.
Ιδρώτας
Αναμειγνύουμε λίγο νερό και λίγο χυμό λεμονιού (ίσες ποσότητες) και προσθέτουμε αλάτι ώστε να δημιουργήσουμε μια πάστα. Απλώνουμε την πάστα στο λεκέ και πλένουμε κανονικά.
Κραγιόν
Απλώνουμε λίγο οινόπνευμα στο πίσω μέρος του λεκέ ενώ κρατάμε σταθερά λίγο χαρτί κουζίνας στο μπροστά μέρος. Περιμένουμε λίγο ώστε ο λεκές να απορροφηθεί από το χαρτί και μετά τρίβουμε με λίγο απορρυπαντικό πιάτων μέχρι να φύγει εντελώς. Πλένουμε το ρούχο μας στο πλυντήριο.
Προτείνω να δοκιμάσετε τις παρακάτω μεθόδους απομάκρυνσης των λεκέδων πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια, πάντα με προσοχή, υπευθυνότητα και ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψιν το είδος του υφάσματος. Οι παρακάτω μέθοδοι είναι φυσικές, υπάρχει όμως πιθανότητα να τραυματίσουν κάποιο ύφασμα.
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.