6 βήματα για άμεση οργάνωση κουζίνας και τραπεζαρίας

6 βήματα για άμεση οργάνωση κουζίνας και τραπεζαρίας

Είτε είμαστε από τις νοικοκυρές που μαγειρεύουν κάθε μέρα, είτε από αυτές που φυλάνε τα μαγειρικά τους ταλέντα για πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις ένα είναι το σίγουρο: η κουζίνα μας πρέπει να είναι οργανωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και το μαγείρεμα λιγότερο χρονοβόρο.

Σε συνδυασμό με την τραπεζαρία, η κουζίνα είναι κυριολεκτικά η καρδιά του σπιτιού και μάλιστα για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το μαγείρεμα. Είναι ο χώρος που τρώμε, που πολλές φορές διαβάζουμε τα παιδιά, οργανώνουμε τη μέρα μας, φροντίζουμε την οικογένειά μας. Η σωστή οργάνωσή κουζίνας λοιπόν παίζει καθοριστικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί η ημέρα όλων μας μέσα στο σπίτι.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας έξι βήματα για να οργανώσουμε την κουζίνα και την τραπεζαρία μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

6 βήματα για άμεση οργάνωση κουζίνας και τραπεζαρίας

Βήμα 1ο: ελευθερώνουμε τους πάγκους

Είμαι σίγουρη πως όσα χιλιόμετρα πάγκο κουζίνας και να μας δώσουν, είμαστε ικανές να τον γεμίσουμε τόσο πολύ ώστε να δυσκολευόμαστε να μαγειρέψουμε αργότερα. Από τη μια χρήσιμες μικροσυσκευές όπως η καφετιέρα ή ο φούρνος μικροκυμάτων από την άλλη συσκευές που δε χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ όπως ο ζυμωτής ψωμιού ή το σετ για το φοντύ πιάνουν πολύτιμο χώρο στον πάγκο μας και ταυτόχρονα τον κάνουν να φαίνεται ακατάστατος. Προσπαθούμε λοιπόν να κρατάμε τους πάγκους μας σχετικά άδειους, έχοντας εκτός ντουλαπιών μόνο τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Μ’ αυτόν τον τρόπο μαγειρεύουμε πολύ πιο γρήγορα αφού δε χρειάζεται να παίξουμε Τζένγκα κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε ένα γλυκό και ταυτόχρονα δε δυσκολευόμαστε να καθαρίσουμε μια που δε χρειάζεται να κάνουμε ολόκληρη μετακόμιση κάθε φορά που θέλουμε να απολυμάνουμε τους πάγκους μας.

Βήμα 2ο: οργανώνουμε τα ντουλάπια και το ψυγείο μας

Ξεφορτωνόμαστε όλες τις μικροσυσκευές, τα πιατικά, τα σκεύη και τα τρόφιμα που δε χρειαζόμαστε. Όλα τα υπόλοιπα τα τοποθετούμε στα ντουλάπια μας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτά οποιαδήποτε στιγμή. Φροντίζουμε τα σκεύη που χρησιμοποιούμε πιο συχνά να είναι σε ράφια και ντουλάπια που μπορούμε να τα φτάσουμε εύκολα. Κι επειδή όλες οι κουζίνες έχουν μερικά ντουλάπια αρκετά ψηλά που δυσκολεύουν όσες από εμάς δεν είμαστε πάνω από ένα κι ογδόντα ύψος ή δεν έχουμε φτερά,  φροντίζουμε να αποθηκεύουμε σ’ αυτά αντικείμενα που δε χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, όπως τη βουτυριέρα ή το καλό μας σετ για το λαδόξιδο.

Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα εντός κι εκτός ψυγείου: αποθηκεύουμε πιο υγιεινές τροφές όπως όσπρια, φρούτα και λαχανικά στο ύψος των ματιών μας και τους «πειρασμούς» σε χαμηλότερα ή ψηλότερα ράφια. Αφού θα τη φάμε αυτή τη σοκολάτα, ας κάνουμε κι έναν κόπο παραπάνω να σκύψουμε για να την πιάσουμε.

Βήμα 3ο: εκμεταλλευόμαστε το ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη

Ενώ είναι από τα μεγαλύτερα ντουλάπια της κουζίνας μας, συνήθως το μόνο που αποθηκεύουμε στο ντουλάπι που βρίσκεται κάτω από το νεροχύτη είναι ο κουβάς για τα σκουπίδια… άντε και κανένα σαπούνι για τα πιάτα πότε πότε. Κι όμως το συγκεκριμένο ντουλάπι μπορεί άνετα να φιλοξενήσει εκτός από όλα τα απορρυπαντικά του σπιτιού, τα έξτρα σφουγγαράκια της κουζίνας, το συρματάκι για τα πιάτα και διάφορες βούρτσες, ακόμα και τα ξεσκονόπανά μας.

6 βήματα για άμεση οργάνωση κουζίνας και τραπεζαρίας

Βήμα 4ο: βλέπουμε με άλλο μάτι κάποια από τα σκεύη μας

Αυτή η πανέμορφη χρωματιστή σαλατιέρα που λατρεύουμε να χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε τραπέζια μπορεί άνετα να εκτελέσει χρέη φρουτιέρας τις καθημερινές. Το ίδιο και η υπέροχη βάση για τις τούρτες μας: μπορεί να φιλοξενήσει με μεγάλη επιτυχία τα μπαχαρικά μας και τους αρωματικά μας λαδόξιδα όταν δεν υπάρχει τούρτα στο σπίτι. Μ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάζουμε κάθε μέρα τα σκεύη που μας αρέσουν, αλλά θα ελευθερώσουμε και αρκετό χώρο στο ντουλάπι μας.

Βήμα 5ο: γινόμαστε επισκέπτες στην τραπεζαρία μας

Επειδή όπως αναφέραμε παραπάνω το τραπέζι της τραπεζαρίας μας έχει πολύ συχνά και άλλες χρήσεις, κι επειδή όταν τα περιοδικά, τα χαρτιά και οι λογαριασμοί αρχίζουν να μοιάζουν με βουνά είναι ήδη πολύ αργά, φροντίζουμε να απομακρύνουμε οτιδήποτε δεν είναι σχετικό με φαγητό από το τραπέζι πριν καθίσουμε για να φάμε. Μια πολύ πρακτική ιδέα αν υπάρχει ήδη χώρος γραφείου στο σπίτι, είναι να διατηρούμε το τραπέζι στρωμένο με σουπλά και πετσέτες κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να μην μπαίνουμε στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσουμε «στα πεταχτά» αντί να πάμε στο γραφείο μας.

6 βήματα για άμεση οργάνωση κουζίνας και τραπεζαρίας

Βήμα 6ο: αναδιοργανώνουμε τον μπουφέ μας

Αν ο μπουφές ή το ντουλάπι που βρίσκεται πίσω από την τραπεζαρία μας είναι γεμάτο με πιατικά που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει την τελευταία δεκαετία, σετ ποτηριών που μας έκαναν δώρο στο γάμο μας και ποτέ πια δε χρησιμοποιούμε γιατί έχουν απομείνει μόνο τρία από κάθε είδος ή τεράστιες πιατέλες που επειδή δεν έχουμε σκοπό να ταΐσουμε κάποιο στόλο μας είναι παντελώς άχρηστες, ήρθε η ώρα να κάνουμε κάποιες αλλαγές. Τα συρτάρια του μπουφέ μπορούν εύκολα να φιλοξενήσουν σουπλά και τραπεζομάντηλα ενώ στα ντουλάπια του μπορούμε να αποθηκεύσουμε οτιδήποτε θεωρούμε χρήσιμο κατά τη διάρκεια του καθημερινού φαγητού αλλά και άλλα αντικείμενα όπως χάρτινα πιατάκια τούρτας, κεράκια ή γιορτινές χαρτοπετσέτες. Και θα μου πείτε, πού ακούστηκε να βάζουμε τα χάρτινα πιατάκια στο μπουφέ και όχι τις πορσελάνες μας… Αν αυτά χρησιμοποιούμε πιο συχνά τότε γιατί όχι; Δικός μας είναι ο μπουφές, εμείς αποφασίζουμε πως θα τον γεμίσουμε.

Δες περισσότερα tips για οργάνωση κουζίνας εδώ.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: