Η κουζίνα αποτελεί για μένα το δωμάτιο που με «τρομοκρατεί» αρκετά κάθε φορά που αποφασίζω να κάνω ένα καλό καθάρισμα στο σπίτι. Ο λόγος είναι ότι, αν και είναι το πιο μικρό δωμάτιο του σπιτιού μου, έχει τόσα πολλά πράγματα που αδυνατώ να τα καθαρίσω και να τα οργανώσω σωστά. Στην προσπάθειά μου να δαμάσω αυτό το «τέρας» που λέγεται κουζίνα, έχω καταλήξει ότι ακολουθώντας τα παρακάτω tips οργάνωσης κουζίνας, σίγουρα μπορώ να ελέγξω καλύτερα την κατάσταση και να καθαρίσω το σπίτι μου σωστά.
Βήμα 1: Ξεκαθάρισμα
Το ξέρω, έχεις βαρεθεί να με ακούς να το λέω. Όμως πιστεύω ότι ένα καλό ξεκαθάρισμα πριν από οποιαδήποτε απόπειρα οργάνωσης και καθαρισμού βοηθάει απίστευτα την όλη διαδικασία. Και εδώ που τα λέμε, πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποίησες εκείνο τον κόφτη αυγών ή το ειδικό εργαλείο που απομακρύνει τα κουκούτσια από τα κεράσια; Ανοίγοντας τα συρτάρια της κουζίνας μου, ανακάλυψα ένα μικρό υποκατάστημα ειδών μαγειρικής που όχι απλά δεν χρησιμοποιούσα, αλλά μου έπιαναν και πολύτιμο χώρο. Προσπαθώ λοιπόν να μην κρατάω αντικείμενα που δεν χρησιμοποιώ και τα μοιράζω σε φίλους που ξέρω ότι θα τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.
Βήμα 2: Εκτίμηση χώρου
Όταν φτάσω στο στάδιο που πλέον έχω κρατήσει μόνο ότι χρειάζομαι πραγματικά, κάνω μια εκτίμηση του χώρου που διαθέτω σε συνάρτηση με τα αντικείμενα που έχω. Γιατί δεν έχει νόημα να ξεκινήσω να τακτοποιώ τα ντουλάπια μου όμορφα όμορφα για να ανακαλύψω στην πορεία ότι τα σκεύη μου τελικά δεν χωράνε. Η κουζίνα μου όπως προείπα είναι μικρή. Άρα δεν έχω τη δυνατότητα ή την πολυτέλεια να οργανώσω τα ντουλάπια και τα συρτάρια με τρόπο που το σπίτι μου να μοιάζει λες και βγήκε από τις σελίδες κάποιου περιοδικού. Πολλές φορές έχει χρειαστεί να στοιβάξω κούπες ή να τοποθετήσω κάποια βοηθητικά σκεύη σε λιγότερο προσιτά σημεία. Αυτή όμως είναι και η πραγματική εικόνα μιας καθημερινής κουζίνας. Σωστά;
Βήμα 3: Μικρά βοηθητικά tips
Αφού εκτιμήσω πόσο χώρο έχω, προσπαθώ να βρω έξυπνες λύσεις που θα μου δώσουν ένα χέρι βοηθείας και θα μου εξοικονομήσουν ή ακόμη και προσθέσουν αποθηκευτικό χώρο. Υπάρχουν μεταλλικά ραφάκια στα μαγαζιά με είδη σπιτιού που βοηθούν στην εκμετάλλευση του ύψους ενός ντουλαπιού. Ανάλογα με το τι εξυπηρετεί, μπορούμε να επιλέξουμε συρταρωτά καλάθια (που κρεμιούνται από το ράφι), καλάθια με βάση που γυρίζει (ώστε να εκμεταλλευτούμε ένα βαθύ ντουλάπι) ή μικρές βάσεις-stand που βοηθούν στην αποθήκευση τροφίμων ή ποτηριών. Επίσης, η χρήση καλαθιών ή οι βάσεις οργάνωσης μπαχαρικών μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χώρου. Ας μην ξεχνάμε δε τις αμέτρητες επιλογές που έχουμε για σωστή αποθήκευση έξω από τα ντουλάπια. Μια μαγνητική ταινία κολλημένη στον τοίχο μπορεί να φιλοξενήσει κάποια μεταλλικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ενώ φορητά ραφάκια τοποθετημένα πάνω στον πάγκο διευκολύνουν την καθημερινότητα. Τέλος, ένα ράφι για μπαχαρικά καρφωμένο στη μέσα πλευρά μιας πόρτας ενός ντουλαπιού μπορεί να είναι σωτήριο.
Βήμα 4: Καθαρισμός
Σε αυτό το σημείο, αρπάζω πάντα την ευκαιρία να καθαρίσω καλά τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας μου. Τα άδεια ντουλάπια καθαρίζονται πολύ γρήγορα και δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με τον καθαρισμό τους για αρκετό καιρό. Απομακρύνω τυχόν ψίχουλα ή υπολείμματα από τις επιφάνειες και αφήνω τα ντουλάπια να στεγνώσουν καλά. Αυτό που με έχει βοηθήσει πολύ είναι οι επιφάνειες σιλικόνης που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Είναι εύκαμπτες επιφάνειες σε ρολό και μπορώ να κόψω ακριβώς το μέγεθος που με εξυπηρετεί. Με αυτές καλύπτω τους πάτους των συρταριών για να προστατεύσω το ξύλο και να αποφύγω τις γρατσουνιές.
Βήμα 5: Οργάνωση
Όταν είμαι έτοιμη πια, κοιτάζω με ποιο τρόπο θα με εξυπηρετούσε καλύτερα να τοποθετήσω τα πράγματα και τα τρόφιμα μέσα στα ντουλάπια, ώστε να διευκολύνω την καθημερινότητά μου. Προσωπικά επιλέγω να οργανώνω τα ντουλάπια ανά εργασία και όχι ανά είδος. Για παράδειγμα, αφιερώνω ένα ντουλάπι στα σκεύη ψησίματος και διακόσμησης γλυκών και βάζω όλα τα σχετικά αντικείμενα εκεί. Αντί λοιπόν να τοποθετήσω όλα τα ταψιά σε ένα σημείο, τοποθετώ τα ταψιά που χρησιμοποιώ για το καθημερινό μαγείρεμα μαζί και τα υπόλοιπα κάπου αλλού. Άλλωστε δεν ψήνω γλυκά και τόσο συχνά. Έτσι αποφεύγω να έχω αντικείμενα που δεν χρησιμοποιώ καθημερινά σε σημεία που θα με εμποδίσουν. Αντίστοιχα, έχω παρατηρήσει ότι με εξυπηρετεί περισσότερο να έχω συγκεντρωμένα όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που χρησιμοποιώ καθημερινά (όπως αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μαϊντανό), αντί να τα τοποθετώ ανά κατηγορία στα ντουλάπια μου (δηλαδή όλα τα μπαχαρικά μαζί κ.ο.κ.). Άλλωστε, πόσο συχνά χρησιμοποιώ κάρι;
Αν θέλεις, μπορείς να βρεις και τα tips οργάνωσης μπάνιου που ακολουθώ, εδώ.
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία Pixabay
Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.