5 tips για να διαλέξουμε το βιβλίο που θα διαβάσουμε

5 tips για να διαλέξουμε το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτό το καλοκαίρι3

Λατρεύω να διαβάζω! Αγαπώ τα βιβλία και μακάρι να μπορούσα να διαβάζω ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα… αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται. Όπως δεν γίνεται και όλα τα βιβλία που διαβάζω να μου αρέσουν. Όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος όμως, είναι μεγάλο κρίμα να τον σπαταλάμε διαβάζοντας κάτι που δεν το απολαμβάνουμε. Από την άλλη, πως να ξέρουμε αν το βιβλίο που επιλέξαμε είναι της αρεσκείας μας; Πέντε συμβουλές για το πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο βιβλίο αυτό το καλοκαίρι θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

1 – Γούστο μου, βιβλίο μου

Ο πρώτος απαράβατος «νόμος» όσον αφορά στα βιβλία που διαβάζουμε, είναι ότι επιλέγουμε πάντα κάτι που να μας αρέσει. Είναι εντυπωσιακό πόσοι άνθρωποι προτιμούν να διαβάσουν βιβλία που είναι στη μόδα τη συγκεκριμένη περίοδο ή αποφεύγουν να διαβάσουν κάτι που η κοινή γνώμη θεωρεί ανόητο ή παιδικό. Κι όμως, δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχουν καλά και κακά βιβλία. ‘Ολα μας προσφέρουν κάτι, έστω κι αν αυτό είναι μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα. Διαβάζουμε ό,τι μας αρέσει λοιπόν και είμαστε περήφανες γι’ αυτό.

2 – Απ’ όλα έχει ο μπαξές

Πάμε τώρα να ανακαλύψουμε το είδος βιβλίων που προτιμάμε: ερωτικό; ρομαντικό; περιπέτεια; επιστημονική φαντασία; ιστορικό; βιογραφία; τρόμου; Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι το είδος του βιβλίου που προτιμάμε έχει σίγουρα κάποια γενικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να μας αρέσουν επίσης. Για παράδειγμα, τα βιβλία μυστηρίου είναι γραμμένα σε γοργούς ρυθμούς, χωρίς πολλές περιγραφές και με αρκετή δράση και τρέξιμο. Τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας έχουν πολλές περιγραφές και η πλοκή αργεί ν’ αρχίσει, αφού πρώτα πρέπει να στήσουν και να αναλύσουν για τον αναγνώστη τους το φανταστικό σύμπαν μέσα στο οποίο διαδραματίζονται. Τα ιστορικά βιβλία και οι βιογραφίες είναι γεμάτα ημερομηνίες και πραγματικά γεγονότα. Τι θέλουμε λοιπόν να μας συντροφεύσει στις φετινές μας διακοπές;

5 tips για να διαλέξουμε το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτό το καλοκαίρι1

3 – Ο παλιός είναι αλλιώς

Αν έχουμε διαβάσει και πραγματικά απολαύσει ένα βιβλίο γραμμένο από ένα συγκεκριμένο συγγραφέα, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μας αρέσουν κι άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα, προηγούμενα ή επόμενα. Πολλές φορές ενώ η ιστορία είναι εξαιρετική, κάτι μας ενοχλεί και τελικά δεν απολαμβάνουμε το «ταξίδι» που μας προσφέρει το βιβλίο μας όσο θα θέλαμε ή όσο θα περιμέναμε. Άλλες φορές πάλι, ενώ η ιστορία μας φαίνεται αδιάφορη, ανόητη ακόμα και λίγο βαρετή, καταλήγουμε να διασκεδάζουμε πολύ όσο διαβάζουμε το συγκεκριμένο βιβλίο. Συνήθως, υπεύθυνος για κάτι τέτοιο είναι ο συγγραφέας: Το στυλ και ο τρόπος γραφής του μπορεί να μας ταιριάζουν ή και όχι – κι αυτό σίγουρα επηρεάζει την εντύπωση που μας αφήνει το βιβλίο του.

4 – Μάζευε κι ας είναι… γνώμες

Κι ενώ πάντα προτιμάμε να διαβάσουμε αυτό που μας αρέσει, όταν στερεύουμε από ιδέες, κάποιες φίλες μας μπορεί να είναι σωτήριες. Μας ξέρουν καλά, ξέρουν τα γούστα μας και είναι πολύ πιθανό να μας προτείνουν κάτι που θα μας αρέσει. Φυσικά μιλάμε πάντα για φίλες που τα γούστα μας ταιριάζουν γενικά, όχι μόνο στα βιβλία αλλά και σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές κτλ. Αν όμως δεν έχουμε κάποια τέτοια φίλη ή απλώς οι φίλες μας δε συνηθίζουν να διαβάζουν βιβλία, τότε σίγουρα οι υπάλληλοι στο βιβλιοπωλείο ή τη βιβλιοθήκη που θα επισκεφτούμε θα χαρούν να μας βοηθήσουν και να μας κάνουν διάφορες προτάσεις. Τέλος, κριτικές βιβλίων σε περιοδικά, εφημερίδες ή το διαδίκτυο μπορούν να μας φανούν πολύ χρήσιμα.

5 tips για να διαλέξουμε το βιβλίο που θα διαβάσουμε αυτό το καλοκαίρι2

5 – Μίλα μου, γιατί με αγαπάς

Αφού ήδη ξέρουμε το είδος του βιβλίου που θέλουμε να διαβάσουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να επισκεφτούμε μια βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο και να κοιτάξουμε στα ράφια που βρίσκονται τα βιβλία του συγκεκριμένου είδους. Και μπορεί να μην πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, αλλά αν κάποιο εξώφυλλο ή τίτλος μας «μιλήσουν» ή μας τραβήξουν την προσοχή, τότε να μη διστάσουμε να το κατεβάσουμε από το ράφι και να διαβάσουμε την περίληψη στο οπισθόφυλλο. Αν μας αρέσει, τότε έχουμε βρει το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε. Αν έχουμε χρόνο και καταφέρουμε να διαβάσουμε μια-δυο σελίδες από το βιβλίο ακόμα καλύτερα: έτσι θα είμαστε σίγουρες ότι το ύφος του συγγραφέα μας ταιριάζει και ότι η γραμματοσειρά που έχει χρησιμοποιηθεί δεν μας κουράζει.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Για περισσότερα μυστικά lifestyle, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: