…ή πώς να διατηρείς το σπίτι σου καθαρό με ελάχιστη προσπάθεια!
Οι περισσότερες από εμάς βαριόμαστε θανάσιμα το καθάρισμα του σπιτιού. Ίσως γιατί όταν αποφασίσουμε να το κάνουμε, έχει μαζευτεί ένα βουνό από δουλειές που σίγουρα θα μας πάρει πολλές ώρες για να τις βγάλουμε εις πέρας! Καμιά μας δεν είναι ευχαριστημένη όταν χρειάζεται να ξοδέψει ένα ολόκληρο Σάββατο για να καθαρίσει το σπίτι της. Εγώ συνήθιζα να αφιερώνω όλο το πρωινό της Κυριακής στο νοικοκυριό, με αποτέλεσμα να περνάω όλη την υπόλοιπη μέρα κουρασμένη.
Μετά λοιπόν από πολλά χρόνια και ανακαλύπτοντας σιγά σιγά τρόπους για να μειώσω τον χρόνο που αφιέρωνα στο εβδομαδιαίο καθάρισμα του σπιτιού μου, έχω καταλήξει στα παρακάτω tips που με έχουν βοηθήσει, όχι μόνο στο να μην αφιερώνω τόσο χρόνο στις δουλειές του σπιτιού, αλλά και στο να διατηρώ ένα τακτοποιημένο και καθαρό περιβάλλον σε καθημερινή βάση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορώ να καθαρίσω ολόκληρο το διαμέρισμά μου σε δυο ωρίτσες (εντάξει, μένω σε μικρό διαμέρισμα!) και πλέον αντιμετωπίζω τις ώρες αυτές σαν μια ευχάριστη άσκηση αντί για ένα φοβιστικό task!
Έτσι ακόμη και όταν έρθει η ώρα να κάνω γενική καθαριότητα (εγώ επιλέγω να καθαρίζω εξονυχιστικά το σπίτι μου δυο φορές το χρόνο) ο χρόνος που θα χρειαστεί να αφιερώσω μειώνεται κατά πολύ!
Τα 5 Tips που προτείνω για ένα τακτοποιημένο σπίτι είναι:
TIP #1: Ο κανόνας των 30 δευτερολέπτων
Μια έξυπνη λύση που με βοήθησε τελικά να αλλάξω τις καθημερινές μου συνήθειες και να διατηρώ το σπίτι μου τακτοποιημένο όλη την εβδομάδα ήταν «ο κανόνας των 30 δευτερολέπτων»! Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οτιδήποτε χρειάζεται ως 30 δευτερόλεπτα για να καθαριστεί ή να μπει στη θέση του, φροντίζω να το κάνω επιτόπου κι όχι να το αφήνω για… αργότερα!
Τα παρακάτω παραδείγματα θα με κάνουν πιο κατανοητή:
- Όταν βγάζω τα παπούτσια μου, δεν τα αφήνω όπου να’ ναι αλλά τα τακτοποιώ στην παπουτσοθήκη.
- Πετάω πάντοτε τις συσκευασίες από σνακ που μόλις έφαγα στα σκουπίδια και όχι πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού.
- Τακτοποιώ τα μαξιλαράκια του καναπέ πριν πάω για ύπνο.
- Εάν δοκιμάσω κάποιο ρούχο και δεν το φορέσω τελικά, το τοποθετώ πίσω στη ντουλάπα κρεμασμένο κι δεν το αφήνω πεταμένο σε μια καρέκλα για να το μαζέψω μετά.
Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Μικροδουλίτσες που χρειάζεται ελάχιστος χρόνος για να τις κάνω αλλά που αν τις αφήσω – εκτός από ένα χάος που θα δημιουργηθεί μέσα στο σπίτι – θα μαζευτούν και θα χρειαστεί πολύ παραπάνω χρόνος για να τις ολοκληρώσω μετά.
TIP #2: Οργάνωση
Θα σε κουράσω με το θέμα της οργάνωσης, το ξέρω, είναι όμως τόσο σημαντική στο να διατηρείται το σπίτι καθαρό! Εγώ προσωπικά μπορώ να τακτοποιήσω τα πιάτα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε ένα οργανωμένο ντουλάπι. Αλλά και το να καθαρίσω ένα συρτάρι που δεν ξεχυλίζει από άχρηστα αντικείμενα ριγμένα μέσα σε αυτό, είναι πολύ πιο ξεκούραστο και δεν μου τρώει πολύ χρόνο. Προτιμώ να ξεκαθαρίζω συχνά τα ντουλάπια μου και να κρατάω τα πράγματα που χρησιμοποιώ και όχι αυτά που απλά μου πιάνουν πολύτιμο χώρο και συμβάλλουν στην ακαταστασία χωρίς λόγο. Ακόμη και το να τακτοποιήσω ένα ρούχο στη ντουλάπα μου γίνεται πολύ πιο εύκολο όταν η ντουλάπα μου είναι οργανωμένη και δεν χρειάζεται να «σκάψω» για να κρεμάσω ένα ρούχο!
TIP #3: Ένα «σπίτι» για τα πάντα
Πολλές φορές έπιανα τον εαυτό μου να αποφεύγει το συμμάζεμα γιατί πραγματικά δεν ήξερα που να βάλω μερικά πράγματα. Γ’ αυτό πλέον έχω ορίσει ένα «σπίτι» για όλα μου τα πράγματα. Έτσι, ακολουθώντας τον κανόνα των 30 δευτερολέπτων, μπορώ γρήγορα και χωρίς κόπο να τακτοποιήσω τα πάντα, χωρίς να τα παρατάω πάνω στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας για να βρω που θα τα βάλω αργότερα. Ακόμη και για πραγματάκια που δεν έχουν φαινομενικά ένα σπίτι, όπως κουπόνια, λαστιχάκια, ένα μικρό κοχυλάκι κ.λ.π. φροντίζω να έχω ένα μικρό κουτί σε κάποιο ντουλάπι όπου τοποθετώ άχρηστα αντικείμενα που ίσως χρησιμοποιήσω. Φροντίζω όμως να το ξεκαθαρίζω συχνά για να μην γεμίσω αντικείμενα χωρίς χρήση και σκοπό.
TIP #4: Ρουτίνα καθαρίσματος
Πολλές φορές ακούω φίλες μου να παραπονιούνται ότι, ενώ θα ήθελαν να είχαν ένα καθαρό σπίτι, δεν προλαβαίνουν να κάνουν δουλειές ή νοικοκυριό πέραν από τα απολύτως απαραίτητα. Κι εγώ για αρκετά χρόνια πίστευα το ίδιο. Είδα όμως ότι τελικά έκανα λάθος στο πως οργάνωνα το χρόνο μου και στο πως αντιμετώπιζα το νοικοκυριό. Αντί να προσπαθώ να καθαρίσω ολόκληρη την κουζίνα μέσα σε μία μέρα – πράγμα απίθανο αν έχεις περιορισμένο χρόνο – τώρα «σπάω» τις δουλειές σε μικρότερα tasks που μπορώ να καταφέρω μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι έχω καταστρώσει μια ρουτίνα καθαρίσματος που μου επιτρέπει να διαχειρίζομαι καλύτερα τις υποχρεώσεις μου, χωρίς να με τρομάζουν και να με αποθαρρύνουν.
Έχω χωρίσει τις δουλειές του σπιτιού σε ημέρες και ακολουθώ αυτό το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, σκουπίζω τις Δευτέρες μετά από ένα τρελό σαββατοκύριακο ή τις Τετάρτες καθαρίζω το μπαλκόνι. Επίσης, προσπαθώ τρεις φορές την εβδομάδα να αφιερώσω ένα τέταρτο παραπάνω στο νοικοκυριό, για να κάνω μια επιπλέον δουλειά όπως π.χ. το να καθαρίσω ένα ντουλάπι. Έτσι διατηρώ το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο όλη τη βδομάδα.
TIP #5: Η βοήθεια όλων είναι πολύτιμη
Το να συμπεριλάβω στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας του σπιτιού το σύζυγό μου ήταν μια κίνηση ματ που με βοήθησε πολύ. Συζήτησα μαζί του για τις δουλειές που θα μπορούσε να κάνει και τον άφησα να επιλέξει αυτές που του αρέσουν περισσότερο, του είναι πιο προσιτές ή αυτές που μπορεί να δεσμευτεί ότι θα αναλάβει. Εκείνος επέλεξε το σιδέρωμα (Αλληλούια!!!). Στην αρχή ξεχνούσε να το κάνει, όμως όσο μειώνονταν τα ρούχα στη ντουλάπα του και μεγάλωνε το «βουνό με τα ασιδέρωτα», κατάλαβε ότι πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του μέσα στο σπίτι και από τότε πραγματικά προσφέρει απίστευτη βοήθεια. Οι δουλειές που θα επιλέξετε μαζί με το σύζυγό σας μπορεί να ποικίλουν σε εξωτερικές εργασίες και υποχρεώσεις, ψώνια ή δουλειές νοικοκυριού. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν μαζεύοντας τα παιχνίδια τους ή βάζοντας τα άπλυτα ρούχα τους στο καλάθι.
Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να προλάβουμε τα πάντα! Αλλά το νοικοκυριό δεν πρέπει να μας τρομάζει… δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να το καταφέρουμε. Κι όταν μπούμε σε μια ρουτίνα, τότε πραγματικά θα δούμε πόσο εύκολο κι ευχάριστο μπορεί να γίνει.
Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία: EveryWomangr
Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.