Κατά καιρούς έχουν περάσει «από τα χέρια μου» πολλά διαφορετικά ψυγεία –σχεδόν όλων των ειδών και μεγεθών. Ποτέ (μα ποτέ όμως) δεν έχω πει ότι το ψυγείο μου είναι τέλειο και χωράει όλα μου τα τρόφιμα άνετα και χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το ψυγείο που έχω αυτόν τον καιρό, λόγω της διαρρύθμισης της κουζίνας μου είναι ίσως από τα μικρότερα που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Παρόλα αυτά όμως τώρα τελευταία έχω καταφέρει να το οργανώσω με τέτοιο τρόπο ώστε να με εξυπηρετεί, τουλάχιστον πολύ περισσότερο από προηγούμενα ψυγεία μου, πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Πέντε tips για να καταφέρετε κι εσείς το ίδιο θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.
1 – Συγκέντρωση τροφίμων της ίδιας κατηγορίας στο ίδιο ράφι
Τοποθετώντας όλα τα αναψυκτικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά κτλ. στο ίδιο σημείο, κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από αυτά έχουμε αμέσως μπροστά μας όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Έτσι δε χάνουμε χρόνο να ψάξουμε την πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό που θέλουμε να πιούμε, ούτε ξεχνάμε να βάλουμε πιπεριά στη σαλάτα μας αφού τη βλέπουμε να καμαρώνει ακριβώς δίπλα από τα αγγούρια και τις ντομάτες μας.
2 – Αλλαγή στα τρόφιμα που αποθηκεύουμε στην πόρτα
Η πόρτα του ψυγείου δεν είναι το πιο κρύο σημείο του, αντιθέτως τρόφιμα που αποθηκεύουμε στα ράφια της πόρτας τείνουν να χαλάνε πιο γρήγορα. Γι’ αυτό μεταφέρουμε τ’ αυγά, το γάλα και οποιοδήποτε άλλο ευαίσθητο τρόφιμο στο κυρίως μέρος του ψυγείου μας και αφήνουμε στην πόρτα πράγματα όπως την κέτσαπ, τη μουστάρδα ή διάφορες σάλτσες κι αναψυκτικά.

3 – Χρήση διάφανων καλαθιών
Αποθηκεύουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας σε διάφανα δοχεία, κουτιά ή καλάθια ή σε διάφανες σακούλες έτσι ώστε να μπορούμε να τα δούμε ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο θυμόμαστε ακριβώς τι έχουμε στο ψυγείο μας και, εκτός του ότι τα φρούτα μας δεν κινδυνεύουν να χαλάσουν, θυμόμαστε επίσης ότι πρέπει να τα καταναλώσουμε γιατί μας κάνουν καλό (και μεταξύ μας δεν τρώμε ποτέ αρκετά).
4 – Αποθήκευση μυρωδικών
Από τα πλέον ευαίσθητα περιεχόμενα του ψυγείου μας είναι τα διάφορα μυρωδικά και βότανα που χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε τα μαγικά μας στην κουζίνα. Η φύλαξή τους όρθια μέσα σε βαζάκια (που δεν έχουμε κλείσει τελείως το καπάκι) ή σ’ ένα ποτήρι με τα κοτσανάκια τους σε λίγο νερό μας βοηθά να τα διατηρήσουμε φρέσκα για περισσότερο καιρό.

5 – Περισσεύματα γευμάτων και σνακ για το σχολείο ή τη δουλειά
Φυλάσσουμε τα περισσεύματα γευμάτων ανά μερίδα έτσι ώστε να είναι εύκολο να τα πακετάρουμε για να τα πάρουμε μαζί μας στο σχολείο ή τη δουλειά. Ε πώς να το κάνουμε, με άλλο αέρα θα πακετάρουμε το πρωί ένα κομμάτι τυρόπιτα που είναι ήδη κομμένο και μέσα στο ταπεράκι του. Αν έχουμε να βγάλουμε το ταψί από το ψυγείο, το μαχαίρι από το ντουλάπι και να κόψουμε ένα κομμάτι πριν φύγουμε για τη δουλειά, το πιο πιθανό είναι ότι απλώς θα φάμε κάτι απ’ έξω εκείνη την ημέρα.
Και μη μου πείτε ότι το να κόψουμε ένα κομμάτι τυρόπιττα παίρνει μόλις ένα λεπτό, γιατί θα σας απαντήσω ότι προσωπικά πάντοτε καταλήγω να βάζω κραγιόν στο αυτοκίνητο!
Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr
Για περισσότερα θέματα νοικοκυριού δες εδώ!
Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.
Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.