5 καλοί λόγοι για ν’ αρχίσουμε το διάβασμα

5 καλοί λόγοι για ν’ αρχίσουμε το διάβασμα

Την αγάπη μου για τα βιβλία τη γνωρίζετε ήδη. Δώστε μου ένα καλό βιβλίο, ένα αρωματικό τσάι και ένα μαλακό κουβερτάκι κι αφήστε με να λιώσω στον καναπέ για την υπόλοιπη ζωή μου. Τελικά το διάβασμα είναι χόμπι, διασκέδαση ή μήπως έχει κι άλλα οφέλη;

Μετά από ώριμη σκέψη και υπερανάλυση σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας πέντε λόγους που θα μας πείσουν ν’ αρχίσουμε το διάβασμα όσες δε διαβάζουμε και να το συνεχίσουμε όσες έχουμε ήδη γνωρίσει τη χαρά που μπορεί να μας προσφέρει. 

#1 Το διάβασμα μας χαλαρώνει

Θα ξεκινήσω με το προφανές: το διάβασμα μας βοηθάει να ηρεμίσουμε και να ξεκουραστούμε. Ένα βιβλίο μπορεί και μας ταξιδεύει, μας δίνει την ευκαιρία να βυθιστούμε στον κόσμο του και ν’ αφήσουμε για λίγο πίσω μας τα προβλήματα και το στρες της καθημερινότητας.

Αυτή τη χαλάρωση μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε ως «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε γρηγορότερα. Γιατί το σώμα πρόθυμο, το μυαλό όμως δε σταματάει όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι κι ας είμαστε κατάκοπες. Αν όμως διαβάσουμε μερικές σελίδες από το βιβλίο μας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα διάφορα θέματα που μας απασχολούν να ξεθωριάσουν προσωρινά και ο πολυπόθητος ύπνος να έρθει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι συνήθως.

5 καλοί λόγοι για ν’ αρχίσουμε το διάβασμα

#2 Το διάβασμα μας κάνει πιο «έξυπνες»

Και αυτό είναι απολύτως λογικό. Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσα περισσότερα πράγματα μαθαίνουμε, ακόμα κι όταν δε το συνειδητοποιούμε. Είναι πολύ πιθανό, για παράδειγμα, η ιστορία ενός βιβλίου να διαδραματίζεται σε μια άλλη πόλη ή χώρα, ή κατά τη διάρκεια κάποιας ιστορικής περιόδου που δε γνωρίζουμε. Όλα αυτά τα στοιχεία που αναγκαστικά μαθαίνουμε για να είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε την πλοκή του βιβλίου γίνονται τελικά γνώση που μπορούμε να ανακαλέσουμε οποιαδήποτε στιγμή, πολύ καιρό μετά που έχουμε τελειώσει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Και φυσικά εκτός του ότι μαθαίνουμε καινούριες λέξεις ή εκφράσεις που ίσως δε γνωρίζαμε, βελτιώνουμε τη γραμματική, την ορθογραφία και το συντακτικό μας.

#3 Το διάβασμα εξασκεί το μυαλό μας

Φροντίζουμε να γυμνάζουμε το σώμα μας (λέμε τώρα…) ήρθε η ώρα να γυμνάσουμε και το μυαλό μας. Πως θα γίνει αυτό; Μα φυσικά με το διάβασμα. Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο δεν το τελειώνουμε σε μια μέρα (συνήθως!). Διαβάζουμε ένα-δυο κεφάλαια και συνεχίζουμε την επόμενη μέρα. Εμείς μπορεί να ξεχνάμε την ιστορία του βιβλίου μας μέχρι να το ξαναπιάσουμε στα χέρια μας, αλλά το μυαλό μας εξακολουθεί να την επεξεργάζεται, γι’ αυτό και την επόμενη μέρα δε χρειάζεται να διαβάσουμε ξανά τα προηγούμενα κεφάλαια: το μυαλό μας θυμάται τι έχουμε διαβάσει και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε παρακάτω. Αυτή είναι μια θαυμάσια άσκηση για να εξασκήσουμε τη μνήμη μας, που δυστυχώς όπως μερικές από εμάς ήδη γνωρίζουμε, εξασθενεί όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

#4 Το διάβασμα μας δίνει μια καινούρια οπτική

Όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, αναπόφευκτα συμπαθούμε ή αντιπαθούμε κάποιους χαρακτήρες. Επειδή το βιβλίο μας επιτρέπει να μπούμε στο μυαλό αυτών των χαρακτήρων μέσω της διήγησης, πολύ συχνά συνειδητοποιούμε ότι έχουν έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης από εμάς. Παρόλα αυτά και όσο η υπόθεση εξελίσσεται, εμείς όχι μόνο καλούμαστε να αποδεχτούμε αυτόν τον καινούριο τρόπο σκέψης, αλλά και να τον καταλάβουμε. Αυτό είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή, με την οικογένεια και τους φίλους μας, με τους συναδέλφους και το σύντροφό μας.

5 καλοί λόγοι για ν’ αρχίσουμε το διάβασμα

#5 Το διάβασμα είναι μεταδοτικό

Εδώ απευθύνομαι σε όσες από εμάς ερχόμαστε σε συχνή επαφή με παιδιά, όχι απαραίτητα στο σπίτι αλλά και στο ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον. Οι περισσότερες μαμάδες θα προτιμούσαν τα παιδιά τους να διαβάζουν πιο πολύ και να περνάνε λιγότερο χρόνο στο κινητό ή το τάμπλετ τους. Καταλάβατε που το πάω ε; Ειδικά σε μικρότερη ηλικία, τα παιδιά αγαπούν να μιμούνται τους γονείς ή κάποιους κοντινούς τους ενήλικες. Αν διαβάζουμε εμείς, το παιδί που μας βλέπει είναι πολύ πιθανό ν’ αναζητήσει τη συντροφιά ενός βιβλίου όταν είναι σε θέση να διαβάσει από μόνο του. Αλλά και πριν από αυτό, καλό είναι να του διαβάζουμε εμείς και να εισάγουμε τα βιβλία την καθημερινότητά του σαν έναν ευχάριστο τρόπο να περνά το χρόνο του.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: