3+2 tips για τη σωστή επιλογή και χρήση αντηλιακού αυτό το καλοκαίρι

3+2 tips για τη σωστή επιλογή και χρήση αντηλιακού αυτό το καλοκαίρι

Όλες μας  πλέον γνωρίζουμε ότι για να έχουμε ένα υγιές δέρμα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία ολόκληρο το χρόνο. Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρα αντηλιακά προϊόντα και κάπου εκεί αρχίζει και το πρόβλημα: τόσα, ώστε τελικά δεν ξέρουμε ποιο να διαλέξουμε. Πολύ συχνά καταλήγουμε σε κάποια όχι και τόσο επιτυχημένη επιλογή και δυστυχώς αυτός είναι και ο λόγος που δε χρησιμοποιούμε το αντηλιακό μας όσο συχνά θα έπρεπε με επιπτώσεις στην υγεία του δέρματός μας.

Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε όσον αφορά στην αγορά και τη χρήση της αντηλιακής μας προστασίας αυτό το καλοκαίρι, θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα.

1 – Δείκτης προστασίας

Τι ακριβώς είναι τελικά ο δείκτης προστασίας; Και ποιος είναι ο κατάλληλος για εμάς; Ο δείκτης προστασίας, το γνωστό SPF (Sun Protection Factor) αναφέρεται στο χρόνο που μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε. Κανένα αντηλιακό προϊόν, όσο υψηλό δείκτη προστασίας κι αν έχει δεν καταφέρνει να εμποδίσει 100%  τις υπεριώδης ακτίνες UVB (αυτές που προκαλούν τα εγκαύματα από τον ήλιο). Έχοντας αυτό υπόψη μας, ο προτεινόμενος δείκτης προστασίας είναι SPF30 που μπλοκάρει τις ακτίνες UVB  97% ή SPF50 που μπλοκάρει το 98% των ακτινών UVB.

2 – Προστασία από τις υπεριώδης ακτίνες UVA

Κι ενώ όλα τα αντηλιακά προστατεύουν από τις υπεριώδης ακτίνες UVΒ, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις ακτίνες UVA, οι οποίες ενώ δεν προκαλούν εγκαύματα, είναι υπεύθυνες για τη γήρανση της επιδερμίδας μας. Το τζάμι του παραθύρου ή του αυτοκινήτου δεν μπορεί να τις σταματήσει και υπάρχουν ακόμα και τις ημέρες που έχει συννεφιά. Γι’ αυτό και η χρήση της ανάλογης αντηλιακής προστασίας ολόκληρο το χρόνο είναι απαραίτητη. Τα αντηλιακά προϊόντα που προσφέρουν προστασία από τις ακτίνες UVA το αναγράφουν στη συσκευασία τους ή υπάρχει η ένδειξη Broad Spectrum Protection.

3 –  Το κατάλληλο αντηλιακό για κάθε μια από εμάς

Εκτός από τον τύπο δέρματός μας που είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει την επιλογή μας όταν πρόκειται για κάποιο αντηλιακό, η τιμή του είναι  ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας. Εδώ σας έχω ευχάριστα νέα: εκτός κι αν προτιμάμε ένα ακριβό αντηλιακό επειδή μας αρέσει η μυρωδιά του, η συσκευασία του ή επειδή αφήνει χρυσόσκονη στο δέρμα μας μετά την εφαρμογή του, τα περισσότερα αντηλιακά προϊόντα ανεξάρτητα από το πόσο κοστίζουν, είναι πολύ αξιόλογα και προσφέρουν ακριβώς την ίδια προστασία.

3+2 tips για τη σωστή επιλογή και χρήση αντηλιακού αυτό το καλοκαίρι

 Αυτό που τελικά έχει σημασία, είναι να επιλέξουμε ένα αντηλιακό που ταιριάζει στις ανάγκες μας και κυρίως μας αρέσει να χρησιμοποιούμε. Έτσι θα αυξήσουμε τις πιθανότητες όντως να το χρησιμοποιήσουμε και τελικά να προστατεύσουμε το δέρμα μας.

Κι αφού έχουμε πλέον επιλέξει το αντηλιακό που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να βεβαιωθούμε ότι το χρησιμοποιούμε και σωστά.

1- Κανένα αντηλιακό δεν είναι αληθινά αδιάβροχο, τα προϊόντα που αναγράφουν  κάτι ανάλογο στη συσκευασία τους αναφέρονται στο γεγονός ότι διαρκούν για κάποιο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό (από 40 λεπτά ως περίπου 1 ½ ώρα). Αυτό σημαίνει ότι όταν το χρονικό αυτό διάστημα περάσει, θα πρέπει να βάλουμε ξανά αντηλιακό. Σε κάθε περίπτωση πάντως κι αυτό ισχύει για όλων των ειδών αντηλιακά, θα πρέπει να τα ανανεώνουμε περίπου κάθε δύο ώρες ή συχνότερα αν ενδιάμεσα έχουμε κολυμπήσει, ιδρώσει ή σκουπιστεί με την πετσέτα μας.

2 – Όλα τα αντηλιακά χρειάζονται 15 με 20 λεπτά πριν τα φίλτρα τους ενεργοποιηθούν κι αρχίσουν να προστατεύουν αποτελεσματικά το δέρμα μας. Γι’ αυτό καλύτερα να βάζουμε το αντηλιακό μας πριν φύγουμε από το σπίτι, όταν είμαστε στην παραλία είναι ήδη αργά. Και μάλιστα προσεκτικά και χωρίς τσιγκουνιές. Όλα τα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο πρέπει να προστατευθούν με μια γενναιόδωρη δόση αντηλιακού, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών, του λαιμού και φυσικά των ματιών και των χειλιών.   schema-

(Το post δεν είναι διαφημιστικό)

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr

Διάβασε επίσης: Τι πρέπει να ξέρουμε πριν αγοράσουμε τα απαραίτητα εφόδια των διακοπών


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: