30 Ιουλίου – Διεθνής Ημέρα Φιλίας

30 Ιουλίου - Διεθνής Ημέρα Φιλίας

Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 σύμφωνα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και γιορτάζεται ετησίως στις 30 Ιουλίου.
Οι κύριες πεποιθήσεις των εμπνευστών της Διεθνούς Ημέρας Φιλίας είναι ότι η φιλία ανάμεσα σε λαούς, χώρες, πολιτισμούς και άτομα, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην κατανόηση της ειρήνης παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή έστω συνυφασμένη με την αρετή. Αποτελεί μία από τις πιο βασικές έννοιες της ανθρώπινης υπόστασης και θα έλεγα πως είναι από τα σημαντικότερα αγαθά της κοινωνίας μας. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Φιλίας παραθέτουμε τα τρία είδη φιλίας σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο. Άραγε ποιο αξίζει πραγματικά;

Η φιλία ωφελιμότητας

Στο συγκεκριμένο είδος φιλίας, δεν υπάρχουν αληθινά φιλικά συναισθήματα αλλά βασίζονται ο ένας στον άλλο λόγω ανταλλάγματος. Δεν έχει μόνιμη θέση αυτό το είδος στη ζωή μας, μόλις τελειώσουν τα οφέλη, παύει και η φιλία. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε πως αυτός ο τύπος φιλίας είναι συνηθισμένος στις μεγάλες ηλικίες και πως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχέση μας στον εργασιακό χώρο με τους συναδέλφους. Όταν αλλάξει η κατάσταση, αλλάζει και η ισορροπία μεταξύ αυτών.

Η φιλία ευχαρίστησης

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος στις νεότερες ηλικίες. Προκύπτει μεταξύ των συμμαθητών, των συμφοιτητών ή εκείνων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Η φιλία σε αυτόν τον τύπο είναι συναισθηματική αλλά βραχυπρόθεσμη. Όταν τα κοινά ενδιαφέροντα παύουν να υφίστανται, λόγω αλλαγής και ωρίμανσης συνήθως τότε σταματά και η φιλία. Ο σημαντικός αυτός φιλόσοφος, αν και δεν χαρακτήρισε με αρνητικό τρόπο τους δύο αυτούς τύπους, εκτίμησε πως το βάθος τους περιορίζει την ποιότητά τους.

Η φιλία της αρετής

Ο τρίτος τύπος φιλίας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη είναι και ο καλύτερος. Η σχέση των ανθρώπων έχει να κάνει με τις κοινές αρετές και τα ιδανικά. Οι ίδιοι άνθρωποι και οι αξίες, που τους χαρακτηρίζουν, αποτελούν κίνητρο για τα δύο μέρη αν υπάρχουν ο ένας στη ζωή του άλλου. Η φιλία αυτή έχει διάρκεια μέχρι το τέλος και απαιτεί όμορφα συναισθήματα, χρόνο και εμπιστοσύνη. Ο ένας βοηθάει τον άλλον και στα καλά και στις αναποδιές κυρίως για να ανακάμψει και είναι οδηγός ο ένας του άλλου στη ζωή. Αυτές οι σχέσεις απαιτούν χρόνο και αφοσίωση, αλλά αν συνδεθούν με το σωστό τρόπο, τα δύο μέρη χτίζουν εμπιστοσύνη, θαυμασμό, σεβασμό και όμορφες στιγμές. Φέρνουν μαζί τους κάποιες από τις μαγικότερες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου.

Οι φιλίες της ωφελιμότητας και της απόλαυσης δεν έχουν βάθος και σταθερότητα. Μάλιστα ο Αριστοτέλης πίστευε πως τα δύο αυτά είδη φιλίας βασίζονται στη σύμπτωση. Αντιθέτως, η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με σεβασμό και εκτίμηση κρατάνε για μια ζωή. Για τον φιλόσοφο, λίγες είναι οι καταστάσεις που πλησιάζουν την αξία μιας τέτοιας φιλίας.

Γιατί τελικά η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσουμε με λάθους ανθρώπους, σωστά; Ζωή χωρίς φίλους, είναι μία ζωή μισή.

Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄ αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν.

Αριστοτέλης

Κείμενο: Εύη Στεργίου – Νοσηλεύτρια/Blogger (blog: thinkpinkcarrieon)
Φωτογραφία: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: