3 tips που θα μας κάνουν να διαβάζουμε περισσότερο

3 tips που θα μας κάνουν να διαβάζουμε περισσότερο

Πολλές από εμάς αγαπάμε το διάβασμα. Οι περισσότερες όμως δε διαβάζουμε όσα βιβλία θα θέλαμε. Η θέληση υπάρχει, το ίδιο και η διάθεση. Αυτό που δυστυχώς μας λείπει συνήθως είναι ο χρόνος. Πάντοτε απασχολημένες με την οικογένεια, τα παιδιά, τη δουλειά, το σπίτι, τις υποχρεώσεις… χρειάζεται να συνεχίσω; Υπάρχουν μέρες που με το ζόρι καταφέρνουμε να ξεκλέψουμε μισή ωρίτσα να τσεκάρουμε τα νέα στο κινητό μας ή να χαζοδούμε ένα επεισόδιο στο Νέτφλιξ.

Γιατί όμως προτιμάμε αυτή τη μισή ωρίτσα να δούμε για χιλιοστή φορά το ίδιο επεισόδιο από τα «Φιλαράκια» και όχι να διαβάσουμε; Η απάντηση είναι πολύ απλή: γιατί ενώ ξέρουμε ήδη πως όποιο επεισόδιο από τα Φιλαράκια κι αν δούμε θα μας διασκεδάσει, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το βιβλίο που θα διαβάσουμε. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας 3 tips που πιστεύω θα σας βοηθήσουν να διαβάζετε περισσότερα βιβλία και μάλιστα να τα περνάτε καλύτερα απ’ όταν παρακολουθείτε τις περιπέτειες του Ρος και της Ρέιτσελ (που πραγματικά ΔΕΝ ήταν σε διάλειμμα!!!)

Πως θα καταφέρουμε να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία;

1 – Διαλέγουμε βιβλία που θέλουμε να διαβάσουμε πραγματικά

Και για να σας προλάβω, δεν υπονοώ πως μας αναγκάζει κάποιος να διαβάσουμε βιβλία που δε θέλουμε. Εδώ αναφέρομαι στα «μεγάλα» βιβλία της χρονιάς, τα βιβλία που σκουντουφλάμε διαρκώς πάνω τους στο διαδίκτυο πριν καν ακόμα κυκλοφορήσουν, αυτά που διαβάζουν όλες οι φίλες μας αυτόν τον καιρό, που βλέπουμε σε περίοπτες θέσεις στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων. Κάποια από αυτά τα διάσημα βιβλία που γίνονται σχεδόν αμέσως μπεστ-σέλερ και που αρέσουν σχεδόν σε όλους μπορεί να μην είναι της αρεσκείας μας. Προσπαθούμε λοιπόν να μην επηρεαζόμαστε από τις πωλήσεις ή την προβολή ενός βιβλίου, για να μην καταλήξουμε να το αγοράσουμε και τελικά να αγωνιζόμαστε να το τελειώσουμε μια ολόκληρη χρονιά.

Πως θα καταφέρουμε να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία;

2 – Διαβάζουμε τις πρώτες 50 σελίδες του βιβλίου «μονοκοπανιά»

Όχι την πρώτη σελίδα, ούτε καν το πρώτο κεφάλαιο. Γι’ αυτό το λόγο, καλύτερα να έχουμε λίγο χρόνο μπροστά μας κάθε φορά που αρχίζουμε να διαβάζουμε ένα καινούριο βιβλίο. Τώρα θ’ αναρωτιέστε γιατί 50 σελίδες; Γιατί αν διαβάσουμε μόνο ένα κεφάλαιο τότε το πιθανότερο είναι πως το βιβλιαράκι μας θα παραμείνει στο κομοδίνο που το αφήσαμε χωρίς να το ξαναπιάσουμε για αρκετές μέρες. Γιατί δεν προλάβαμε να μπούμε στην ιστορία του, δεν προλάβαμε να καταλάβουμε αν μας αρέσει ή όχι. Θα το ξαναπιάσουμε στα χέρια μας την επόμενη φορά που θα έχουμε λίγο χρόνο ελεύθερο (φέξε μου και γλίστρησα) κι αυτό αν θυμηθούμε την ύπαρξή του. Αν όμως το συγκεκριμένο βιβλίο μας έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον και μας «τρώει» να το συνεχίσουμε, τότε όχι μόνο θα το θυμηθούμε την επόμενη φορά που θα έχουμε χρόνο, αλλά θα κανονίσουμε την ημέρα μας έτσι ώστε να βρούμε λίγο χρόνο περισσότερο για να το διαβάσουμε.

Πως θα καταφέρουμε να διαβάζουμε περισσότερα βιβλία;

3 – Δε χρειάζεται να τελειώσουμε ένα βιβλίο που δε μας αρέσει

Αν και προσωπικά δυσκολεύομαι να ακολουθήσω αυτή τη συμβουλή μου, είναι πραγματικά σωτήρια αν θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των βιβλίων που διαβάζουμε. Η αλήθεια όμως είναι πως εκτός των άλλων, το διάβασμα είναι ένας τρόπος διασκέδασης, κι αν βρίσκουμε βαρετό ή ανούσιο αυτό που διαβάζουμε τότε μόνες μας ακυρώνουμε το λόγο που θέλουμε να το κάνουμε. Μερικά βιβλία αρχίζουν να χάνουν το ενδιαφέρον τους από κάποιο σημείο και μετά, κάποια άλλα μας φωνάζουν πως δε θα μας αρέσουν σχεδόν από την αρχή. Και πάλι θα αναφερθώ στις 50 πρώτες σελίδες: αν, μετά που διαβάσουμε αυτές τις σελίδες, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ούτε έναν λόγο για τον οποίο θα θέλαμε να συνεχίσουμε το διάβασμα τότε ήρθε η ώρα να αφήσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο και να πάμε παρακάτω.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στο info@everywoman.gr.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: