14 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Ο κάθε αιμοδότης είναι ένας ήρωας! Στις 14 Ιουνίου έχει οριστεί η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με κίνηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, τιμάται ο αιμοδότης εθελοντικά με μόνο αντάλλαγμα την ικανοποίηση ότι προσφέρει. Δέκα λεπτά χρόνο της ζωής του και 450ml του αίματος του, είναι ικανά να προσφέρουν ζωή.

Η γιορτή της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν ορίστηκε για να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την διαδικασία της αιμοδοσίας, αλλά:

  • να προσελκύσει καινούριους εθελοντές αιμοδότες
  • να κινητοποιήσει όλο και πιο πολλούς ανθρώπους να γίνουν αιμοδότες τακτικά.

Ο εορτασμός εστιάζεται στην αξία προσφοράς και στην παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας, ώστε να ζήσουν περισσότερο και πιο παραγωγικά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μία μονάδα αίματος μπορεί να σώσει μέχρι και τρεις ζωές.

Το να παρέχεται ασφαλές και επαρκές αίμα μέσω καλά οργανωμένων, εθνικών συστημάτων αιμοδοσίας πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής πολιτικής κάθε χώρας για τη φροντίδα της υγείας.

Πληροφοριακά, το αίμα είναι ένας ζωντανός ιστός, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί με κάποιο άλλο φάρμακο ή χημική ουσία. Αιμοδότες μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, 18-65 χρόνων, από 50 κιλά και πάνω, κάθε 3-4 μήνες. Για τη διασφάλιση της ποιότητας του αίματος, δε γίνεται αιμοληψία από άτομα που πάσχουν από διάφορες νόσους.

Δίνεται σημασία στον τρόπο ζωής του αιμοδότη, όπως η σεξουαλική συμπεριφορά, η λήψη φαρμάκων. Η ποσότητα του αίματος που χορηγείται, είναι το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του κάθε ανθρώπου.

Η παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ενθαρρύνει όλο και πιο πολλούς ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Σημαντικές πληροφορίες

Τι είναι η αιμοδοσία

 Είναι η χορήγηση αίματος με μετάγγιση και η όλη διαδικασία που ασχολείται με τη λήψη, συντήρηση και διάθεση του αίματος και των παραγώγων του.

Στη σημερινή εποχή, η μετάγγιση δεν είναι μια απλή διαδικασία λήψης αίματος, αλλά ένας ιδιαίτερος κλάδος της Αιματολογίας που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη για θεραπευτικές μεθόδους.

Αίμα δεν μπορούν να δώσουν:

  • Ασθενείς με AIDS και φορείς του ιού HIV, άτομα με αυξημένο κίνδυνο για τη λοίμωξη αυτή.
  • Πάσχοντες από Ηπατίτιδα Β και C.
  • Άτομα που πέρασαν ή πάσχοντες από Ελονοσία.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως είναι οι παθήσεις της καρδιάς, ο σακχαρώδης διαβήτης.
  • Άνθρωποι που παίρνουν ναρκωτικά ή κάνουν χρήση αλκοόλ.
  • Άνθρωποι με σοβαρές αλλεργίες
  • Γυναίκες εγκυμονούσες ή 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Πού μπορώ να δώσω αίμα;

Σε οποιοδήποτε κρατικό νοσοκομείο.

Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Μπορείς να δώσεις αίμα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Να είσαι ξεκούραστη και να μην έχεις καταναλώσει αλκοόλ. Επίσης, πριν την αιμοληψία καλύτερα να έχεις φάει ελαφρά.   

Γίνε κι εσύ εθελοντής αιμοδότης.. Όσοι το χρειάζονται δεν γίνεται να περιμένουν…

Σύμφωνα με έρευνες, το 60% του πληθυσμού θα χρειαστεί μετάγγιση ολικού αίματος ή ενός από τα στοιχεία του κάποια περίοδο της ζωής του. 

Βρες περισσότερες πληροφορίες στο τοπικό Κέντρο Υγείας ή στο https://ekea.gr/

Κείμενο: Εύη Στεργίου – Νοσηλεύτρια/Blogger (blog: thinkpinkcarrieon.wordpress.com)
Φωτογραφίες: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: