11 Δεκεμβρίου 1946 – Ίδρυση της UNICEF

Ίδρυση της UNICEF

Η UNICEF ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 υπό τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι δε μια οργάνωση του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) για τα παιδιά, η οποία βραβεύτηκε το 1965 με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της.

Το όνομα της προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων United Nations International Children’ s Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

Το 1953 η UNICEF είχε αποστολή να καλύπτει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες των φτωχών παιδιών και των μητέρων τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Από το 1954 έως και σήμερα καλλιτέχνες, αθλητές και συγγραφείς παγκοσμίου επιπέδου βρίσκονται  στην υπηρεσία της UNICEF ως «Πρεσβευτές Καλής Θέλησης» ή «Ειδικοί Εκπρόσωποί» της. Στην χώρα μας, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης ήταν ο Αντώνης Σαμαράκης (συγγραφέας). Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από το Γενικό Συμβούλιο του ΟΗΕ η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και αποτελεί το πιο αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμια εμβέλεια. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας. Τα 54 άρθρα της σχετίζονται με τα δικαιώματα των παιδιών για την επιβίωση, την ανάπτυξη, την προστασία και τη συμμετοχή.

Στις 20 Νοεμβρίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η UNICEF βοήθησε με πολλούς τρόπους την Ελλάδα από το 1947 έως το 1969.

Έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα για την παστερίωση του γάλακτος, για τον έλεγχο της φυματίωσης και της σύφιλης.

Το 1977 ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, με σκοπό να ενημερώσει τους Έλληνες για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε κάθε μέρος του κόσμου, την εκπαίδευση για την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον από μια ευαισθητοποιημένη νέα γενιά. Με το να πωλούνται προϊόντα (κάρτες, τετράδια, παιχνίδια, είδη γραφείου) και τη συλλογή πόρων μέσω δωρεών συμβάλλει στο να χρηματοδοτηθούν προγράμματα ανάπτυξης ή επείγουσας ανάγκης σε περίπου 160 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Στη χώρα μας η γενέθλια ημέρα της UNICEF γιορτάζεται ως Ημέρα του Παιδιού. Διοργανώνεται  Ετήσιος Τηλεμαραθώνιος και πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Στις 11 Δεκεμβρίου τα παιδιά όλου του κόσμου γιορτάζουν.

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, έχουν δικαιώματα. Δικαιώματα που κάποιοι καταπατούν (παιδική πορνεία, παιδική βία, έλλειψη εκπαίδευσης, την έλλειψη βασικών καθημερινών αναγκών, έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).

Στα δικαιώματα των παιδιών περιλαμβάνονται:

  • Δικαιούνται να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
  • Δικαιούνται να έχουν πρόσβαση ελεύθερη στη γνώση.
  • Δικαιούνται να έχουν ελεύθερο χρόνο και χώρο για παιχνίδι.
  • Δικαιούνται να μάθουν τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική τους υγεία.
  • Δικαιούνται να ζήσουν μέσα σε μια κοινωνία, η οποία προστατεύει τα προσωπικά τους δεδομένα.
  • Δικαιούνται έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό.

Όλοι μας θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά και να τα βλέπουμε να χαμογελούν, δεν είναι έτσι;

Κείμενο: Εύη Στεργίου – Νοσηλεύτρια/Blogger (blog: thinkpinkcarrieon.wordpress.com)
Φωτογραφία: Pixabay


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: