10+1 πρακτικά tips για πιο νόστιμες σαλάτες

10+1 πρακτικά tips για πιο νόστιμες σαλάτες

Οι σαλάτες είναι οι κυρίαρχοι του τραπεζιού όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά ολόκληρο το χρόνο. Φρέσκιες και υγιεινές μπορούν να γίνουν πεντανόστιμες ακολουθώντας μερικά απλά βήματα. Βγάλτε τα μαρούλια από το ψυγείο και τα μαχαίρια από το συρτάρι κι ελάτε να ετοιμάσουμε μερικές σαλάτες που θα αγαπήσει ολόκληρη η οικογένεια.

Tips για τη βάση

1 – Μπορούμε να αναζωογονήσουμε και να φρεσκάρουμε μαραμένα φύλλα από μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, λαχανίδα κτλ. βουτώντας τα για μερικά λεπτά σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και λίγα παγάκια.

2 – Χρησιμοποιούμε ποικιλία φύλλων και χορταρικών για περισσότερη γεύση και θρεπτικά συστατικά. Διαφορετικοί χρωματισμοί κάνουν τη σαλάτα μας πιο ευχάριστη στο μάτι.

3 – Προσθέτοντας μερικά λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό όπως κολοκύθι, καλαμπόκι, καρότο ή πατάτες δίνουμε όγκο στη σαλάτα μας και την κάνουμε πιο ελκυστική σ’ αυτούς που δεν προτιμούν τις πολλές πρασινάδες.

4 – Για μια πιο «ζεστή» γεύση, μαρινάρουμε τα φύλλα της σαλάτας μας (αφού τα έχουμε πρώτα ψιλοκόψει) στη σάλτσα της επιλογής μας π.χ. βινεγκρέτ βαλσάμικου για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερά και να μαλακώσουν.

10+1 πρακτικά tips για πιο νόστιμες σαλάτες

Tips για τα toppings

5 – Κομματάκια ή νιφάδες τυριού και ψιλοκομμένα αλλαντικά δίνουν στη σαλάτα μας μια διαφορετική υφή και σίγουρα πιο νόστιμη και ενδιαφέρουσα γεύση.

6 – Προσθέτοντας ψιλοκομμένα φρούτα όπως αβοκάντο, φράουλες ή ροδάκινα και ξηρούς καρπούς όπως φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα ή καρύδια δίνουμε μια εξαιρετική φρεσκάδα στη σαλάτα μας. Τα φρούτα γενικώς συνοδεύουν εξαιρετικά τα πράσινα φύλλα και ταιριάζουν με τα περισσότερα ντρέσινγκ. 

7 – Δημητριακά όπως η κινόα, καθώς και όσπρια όπως τα ρεβίθια ή τα φασόλια μπορούν να δώσουν μια μοναδική, γήινη γεύση στη σαλάτα μας. Μαγειρεύουμε περίπου μισή κούπα από τα δημητριακά ή τα όσπρια όπως συνηθίζουμε και τα ρίχνουμε πάνω από τη βάση της σαλάτας πριν από το ντρέσινγκ.

8 – Μπαχαρικά όπως το κάρυ, το κίμινο ή το σκόρδο σε σκόνη μπορούν να δώσουν στη σαλάτα μας μια πιο εξωτική γεύση, ενώ άλλα όπως η ρίγανη και ο βασιλικός αποτελούν μια πιο δροσερή επιλογή. Απλώς πασπαλίζουμε τη σαλάτα με το μπαχαρικό της αρεσκείας μας στο τέλος, αφού έχουμε βάλει και το ντρέσινγκ.

Tips για το ντρέσινγκ

9 – Αν βάλουμε το ντρέσινγκ στο ψυγείο μερικές ώρες πριν το ρίξουμε στη σαλάτα μας, τότε θα γίνει πιο παχύρευστο και θα «σταθεί» πιο εύκολα στα φύλλα.

10 – Αν θέλουμε να αποφύγουμε τις θερμίδες του ντρέσινγκ και ταυτόχρονα να δώσουμε μια ξεχωριστή γεύση στη σαλάτα μας, στύβουμε λίγο πορτοκάλι ή λεμόνι (ή και τα δύο) και προσθέτουμε κάποιο μπαχαρικό όπως θυμάρι ή ρίγανη. 

10+1 Εύκολα ντρέσινγκ για σαλάτες

  • Κλασσικό: ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού ή ξύδι, μουστάρδα Ντιζόν, σκόρδο σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι
  • Βινεγκρέτ: ελαιόλαδο, κόκκινο ξύδι, μουστάρδα Ντιζόν, αλάτι, πιπέρι
  • Βινεγκρέτ βαλσάμικου: ελαιόλαδο, βαλσάμικο, μουστάρδα Ντιζόν, μέλι ή ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
  • Ντρέσινγκ μουστάρδας με μέλι: ελαιόλαδο, λευκό ξύδι, μουστάρδα Ντιζόν, μέλι, αλάτι, πιπέρι

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: