10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Ούτε ξέρω να σας πω πόσες φορές μου έχει τύχει να έχω προγραμματίσει να φτιάξω γίγαντες και να μην τους έχω βάλει στο νερό το προηγούμενο βράδυ. Ή να θέλω να φτιάξω ένα κέικ και η συνταγή να θέλει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ενώ το δικό μου βούτυρο βασιλεύει ακόμα μέσα στο ψυγείο. Σας έχει συμβεί κι εσάς, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μερικές πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς που με έχουν «ξελασπώσει» άπειρες φορές. Ελπίζω να σας βοηθήσουν κι εσάς.

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Πως μαλακώνουμε την καστανή ζάχαρη και το μέλι

Μαλακώνουμε την κρυσταλλωμένη ζάχαρη βάζοντάς τη σ΄ ένα δοχείο με μερικές φέτες φρέσκο μήλο ή ένα κομμάτι ψωμί.

Τοποθετούμε το δοχείο με το μέλι σ’ ένα μπολ. Γεμίζουμε το μπολ με βραστό νερό. Σε λίγα λεπτά το μέλι που έχει κρυσταλλώσει γίνεται και πάλι υγρό και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Πως καταλαβαίνουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο

Γεμίζουμε ένα μπολ με ένα λίτρο κρύο νερό και προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας αλάτι. Όταν βυθίσουμε ένα φρέσκο αυγό στο νερό, θα πάει στον πάτο (και μάλιστα οριζόντια) ενώ ένα αυγό που θα μείνει στην επιφάνεια δε θα πρέπει να καταναλωθεί.

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Πως διατηρούμε περισσότερο λαχανικά και βότανα

Στη σακούλα ή το τάπερ που αποθηκεύουμε τα φρέσκα λαχανικά ή βότανα προσθέτουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Το χαρτί θα απορροφήσει την υγρασία και τα λαχανικά θα μείνουν φρέσκα για περισσότερες μέρες.

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Σε ποιο ύψος κόβουμε τα σπαράγγια

Πιάνουμε ένα-ένα τα σπαράγγια και λυγίζουμε το κοτσάνι του ελαφρά μέχρι να σπάσει από μόνο του. Το κάθε σπαράγγι θα κοπεί σε διαφορετικό ύψος. Για ένα ελαφρύ και νόστιμο πιάτο, τα βράζουμε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και τα σερβίρουμε με λίγο βούτυρο και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Πως μετατρέπουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις σε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για μία κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ανακατεύουμε μία κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ενάμιση κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι.

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Πως καταψύχουμε μαλακά φρούτα

Πλένουμε τα φρούτα πολύ καλά και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και στη συνέχεια βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη. Όταν τα φρούτα έχουν καταψυχθεί, τα μεταφέρουμε σε σακούλες ειδικές για κατάψυξη. Μπορούν να διατηρηθούν για τουλάχιστον έξι μήνες.

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Πως διατηρούμε τον τοματοπελτέ (αφού τον ανοίξουμε)

Μεταφέρουμε τον πελτέ σ’ ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και καλύπτουμε την επιφάνειά του με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο.

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Πως φέρνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Γεμίζουμε ένα μπολ με ζεστό νερό. Βάζουμε το βούτυρο σ’ ένα μικρότερο μπολ και στη συνέχεια τοποθετούμε το μπολ με το βούτυρο μέσα στο μπολ με το νερό. Ανάλογα με το πόσο κρύο είναι το βούτυρο, θα χρειαστούν περίπου 10-15 λεπτά για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Πως μαγειρεύουμε όσπρια που δεν έχουμε μουλιάσει από βραδύς

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχουμε ξεχάσει να μουλιάσουμε τα όσπρια από βραδύς. Αν σκοπεύουμε να τα βράσουμε, τότε απλώς θα πάρει περισσότερο χρόνο για να βράσουν. Αν πάλι θέλουμε να τα βάλουμε στο φούρνο, τότε τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα μαγειρεύουμε όπως είχαμε σκοπό εξ αρχής.

10 πρακτικές συμβουλές της γιαγιάς για την κουζίνα

Πως κάνουμε το κέικ πιο αφράτο

Γεμίζουμε μια κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αφαιρούμε δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και κοσκινίζουμε. Το «καινούριο» μας αλεύρι θα κάνει τη ζύμη του κέικ μας ανάλαφρη και αφράτη.

*Με τον παραπάνω τρόπο φτιάχνουμε μια κούπα αλεύρι για κέικ – αν χρειαζόμαστε περισσότερο επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Όταν χτυπάμε αυγά που είναι σε θερμοκρασία δωματίου διογκώνονται περισσότερο, δίνοντας στα γλυκά μας όγκο και μια πιο αφράτη υφή.

Κείμενο: Χρυσάνθη Ξηρουχάκη
Φωτογραφίες: EveryWomangr


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: