10 + 1 φυσικά καθαριστικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας

φυσικά καθαριστικά

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες νοικοκυρές στρέφονται προς τα πιο φυσικά καθαριστικά του εμπορίου ή επιλέγουν να τα δημιουργήσουν μόνες τους με απλά υλικά που έχουν στο σπίτι. Τα παρακάτω φυσικά υλικά και τρόφιμα, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση κάποιων καθημερινών προβλημάτων στο σπίτι και να μας γλιτώσουν από χημικά που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε. Είναι δε πολύ πιο οικονομικά από τα προϊόντα του εμπορίου, αν και είναι το ίδιο αποτελεσματικά!

1. Αλάτι

Το αλάτι σε συνδυασμό με λίγο χυμό λεμονιού μπορεί να απομακρύνει τη σκουριά και τα άλατα στο άψε σβήσε!

2. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το αλάτι, είναι ιδανικό για την απομάκρυνση καμένων υπολειμμάτων από φαγητό σε κατσαρόλες και ταψιά.

3. Αγγούρι

Ο χυμός του αγγουριού είναι ιδανικός για το γυάλισμα ανοξείδωτων σκευών και συσκευών, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και σαν «γόμα» στα σημάδια στους τοίχους.

4. Κόκκοι καφέ

Οι κόκκοι του καφέ έχουν την τάση να απορροφούν τις μυρωδιές σε όποιο χώρο βρίσκονται. Μερικοί κόκκοι στον πάτο του κάδου σκουπιδιών κάνουν θαύματα!

5. Μαγειρική σόδα

Λίγη μαγειρική σόδα πάνω στο χαλί μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για τις οσμές και τους μικρούς λεκέδες.

6. Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι πραγματικά θαυματουργό! Λίγη ποσότητα σε μεντεσέδες και αρμούς θα τους δώσει περισσότερη ζωή και θα “γρασάρει” την περιοχή.

7. Τσάι

Τα σακουλάκια από το χρησιμοποιημένο τσάι μπορούν να γυαλίσουν τις ξύλινες επιφάνειες.

8. Λεμόνι

Ο χυμός λεμονιού είναι ο εχθρός των αλάτων και των δυσάρεστων οσμών. Σε συνδυασμό με το αλάτι μπορεί να απομακρύνει τα ίχνη σαπουνιού και τα υπολείμματα απορρυπαντικών.

9. Ξινό (κιτρικό οξύ)

Αυτή η μαγική λευκή σκόνη απομακρύνει τα άλατα από τον βραστήρα, το πλυντήριο πιάτων ή το πλυντήριο ρούχων στο άψε σβήσε. Μια βράση με ξινό ή ένας κύκλος πλυσίματος σε άδειο πλυντήριο θα κάνει τις συσκευές σαν καινούργιες.

10. Φλούδες μπανάνας

Οι πολτοποιημένες φλούδες μπανάνας σε συνδυασμό με λίγο νερό (ώστε να δημιουργηθεί πολτός) μπορούν να γυαλίσουν τα ασημικά.

11. Ξύδι

Το ξύδι απομακρύνει τα άλατα και τα υπολείμματα φαγητού και σαπουνιού. Σε συνδυασμό με λίγη μαγειρική σόδα, μπορεί να καθαρίσει τους σωλήνες και τις αποχετεύσεις με τον πιο ασφαλή τρόπο (προσοχή όμως στις αναθυμιάσεις).

Εννοείται ότι πριν να χρησιμοποιήσουμε τα παραπάνω υλικά για τις οικιακές μας δουλειές, καλό θα ήταν να τα δοκιμάζαμε πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια. Όπως συμβαίνει και με πολλά χημικά, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε τα επιθυμητά!

Κείμενο: Βέρα Ξηρουχάκη
Φωτογραφία EveryWomanGr

Για περισσότερες ιδέες για το σπίτι και το νοικοκυριό, δες εδώ


Στο EveryWoman.gr χαιρόμαστε όταν θέλεις να αναδημοσιεύσεις κάποιο post μας. Θα σε παρακαλούσαμε όμως να αναφέρεις πάντοτε την πηγή βάζοντας ένα link, ώστε να γνωρίσουν κι άλλοι το blog/magazine μας. Ευχαριστούμε πολύ.

Όλα τα posts του EveryWoman.gr αφορούν στις προσωπικές μας απόψεις και είναι γραμμένα σύμφωνα με το δικό μας γούστο. Στόχο έχουν να σε εμπνεύσουν για κάτι καινούργιο. Θα χαρούμε πολύ να μας στείλεις και δικές σου προτάσεις και ιδέες στα σχόλια.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ: